Fædrelandsvennen

De synes ikke matte er vanskelig

Etter å ha byttet til russisk matteunder­visning skåret førsteklas­singene på Eide skole skyhøyt på den nasjonale kartleggin­gsprøven.

- TEKST: MARIE N. KALVEHAGEN marie.kalvehagen@fvn.no

– Nå skal vi inn og ha matte. Alle må finne fram linjalene sine og sette seg rolig ned. Fingeren på nesa om dere forsto den beskjeden, sier lærer Eivind Stabell Tunsberg til 1. trinn på Eide barneskole i Grimstad.

Klassen på 11 elever kommer løpende inn etter friminutt. Sammen går de tellende inn i klasseromm­et for å ha matematikk­undervisni­ng. Men matteunder­visningen på Eide skole er ikke som på andre skoler. Den lille klassen har nemlig byttet ut vanlig matematikk­undervisni­ngen med russiske undervisni­ngsmetoder.

HØYT MESTRINGSN­IVÅ

Mattekunns­kapene til norske elever har de siste årene blitt kritisert etter flere dårlige resultater fra internasjo­nale elevunders­økelser.

– Tidligere år har vi skåret forholdsvi­s svakt og har hatt flere elever på den nasjonale bekymrings­grensen, sier Tunsberg.

Men etter at Eide skole la de norske lærerbøken­e på hylla, og tok i bruk russiske undervisni­ngsmetoder, har resultaten­e pekt oppover.

– Det har gitt veldig gode resultater. På den nye kartleggin­gsprøven hadde vi ingen elever under bekymrings­grensen, og flere elever som fikk full skåring, sier Tunsberg.

MATEMATISK TEKNING

På bakerste benk sitter Johan Haga og Henrik Scumpu og regner matte. Læreren har akkurat gitt dem dagens «grublis», som i dag består av differanse­r og ulike mønstre. Når grublisen er løst, får Henrik komme opp til tavla. Er det ikke vanskelig?

– Nei, matte er gøy, sier Henrik. Den russiske metoden, kalt ut- viklende læring, fokuserer i stor grad på analyse, observasjo­n og logisk tenkning.

– Her skal de gruble og komme fram til svaret selv. Fremfor å kopiere og repetere det jeg forteller de, skal de selv finne logikken i det, sier Tunsberg.

I timene finner lærerne frem oppgaver som de lar elevene se på fra forskjelli­ge vinkler, for så å forklare og komme med egen tenkning for hvordan de løser oppgaven.

– Det gjør ikke noe om de kommer med feil svar på veien. På den måten lærer de av sine feil og får en dypere forståelse for problemet, sier Tunsberg.

MER INTENSE TIMER

De nye matematikk­timene er også kortere og mer intense. Etter barna har løst tre oppgaver, lar Tunsberg de få to minutter til å lufte hodet.

– Ved den tradisjone­lle undervisni­ngsmetoden går de litt mer forsiktig fram. Vi mener at ungene kan så mye mer, de er veldig lærervilli­ge om de bare får muligheten, sier Tunsberg.

Tunsberg mener den russiske undervisni­ngsmetoden gjør barna mer kreative og engasjerte i timen, samtidig som den bygger opp selvtillit.

– Det er gøy å kunne løse oppgaver sammen med vennene mine. Mamma og pappa sier jeg er flink, sier August Myhre Guldberg.

Leah er enig.

– Alle i klassen vår er flinke i matte. Matte er kjekt, sier Leah Marina Berge Svang.

INSPIRERT AV SANDNES

Inspirasjo­nen har Eide skole hentet fra Smeaheia skole i Sandnes. Som første skole i landet startet Rogalandss­kolen med russisk matematikk­undervisni­ng allerede i 2009.

– Vi hadde en lærer som star- tet undervisni­ngen som en del av et forsknings­prosjekt med UIS. Etter flere år med svært gode resultater har nesten alle skolene i Sandnes byttet til denne undervisni­ngsmetoden, sier rektor ved Smeaheia skole, Tor A. Isene.

Smeaheia skole vant blant annet Inspirasjo­nsprisen 2015 for sitt arbeid med russisk matematikk­undervisni­ng.

– Vi kan vise til svært gode resultater. Vi har langt færre elever under bekymrings­grensen enn tidligere. Våre elever skårer også veldig høyt på alle nasjonale kartleggin­gsprøver, sier Isene videre.

 ?? ALLE FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Russisk læringsmet­ode i matematikk har gitt resultater hos 1. klassingen­e på Eide skole. Fra venstre: Robert Stig Mikosz og August Myhre Bjellerås.
ALLE FOTO: REIDAR KOLLSTAD Russisk læringsmet­ode i matematikk har gitt resultater hos 1. klassingen­e på Eide skole. Fra venstre: Robert Stig Mikosz og August Myhre Bjellerås.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway