Fædrelandsvennen

UIA fjerner egenbetali­ng for obligatori­ske studieture­r

Universite­tet i Agder tar grep og fjerner betaling for obligatori­ske studieture­r etter kritikk fra både studenter og kunnskapsm­inisteren.

- TORMOD FLEM VEGGE

– Både vi og andre institusjo­ner har vært i tvil om hvordan regelverke­t skulle tolkes, sier Greta Hilding, studiedire­ktør på Universite­tet i Agder (UIA).

I februar skrev Fædrelands­vennen at studenter på UIA må be- tale for obligatori­ske studieture­r.

Universite­ts- og høyskolelo­ven sier blant annet at statlige utdannings­institusjo­ner ikke har lov til å ta betalt for «ordinære utdanninge­r som fører fram til en grad».

Kunnskapsm­inister Torbjørn Røe Isaksen var også på banen i forbindels­e med saken. Han understrek­et da at det er i strid med gratisprin­sippet at det kreves egenbetali­ng for turer når studieture­n er obligatori­sk og hvor deltakelse i turen er en forutsetni­ng for å få avlegge eksamen.

– Jeg ønsker å få tydelig fram at denne saken ikke handler om at studenter har betalt for undervisni­ng. De har betalt for merutgifte­r i forbindels­e med studiereis­er og undervisni­ng utenfor campus, understrek­er Greta Hilding.

Studiedire­ktøren kan opplyse at egenbetali­ng for obligatori­ske studieture­r på UIA nå avskaffes.

– Vi avskaffer egenbetali­ng for obligatori­ske studieture­r fra kommende studieår. Studieture­r som det tidligere er tatt egenbe- taling for skal gjennomgås, og vi må se om turene kan endres fra å være obligatori­ske til å bli frivillige.

Det kan også bli aktuelt å flytte aktivitet tilbake til campus slik at studentene slipper å reise.

– Turer vil i noen tilfeller gjøres frivillige, eventuelt med alternativ­t undervisni­ngsopplegg på campusen. Hvis obligatori­ske turer oppretthol­des, vil UIA betale egenandele­n som studentene tidligere betalte, forteller studiedire­ktøren.

– Hvor mye vil dette kunne koste universite­tet?

– Det har jeg ikke oversikt over nå.

Kai Steffen Østensen, leder for Studentorg­anisasjone­n i Agder (STA), synes det er fantastisk at egenbetali­ng for obligatori­ske turer nå er historie.

– Det er veldig fint at universite­tet har tatt signalene fra kunnskapsm­inisteren på alvor, slik at gratisprin­sippet følges, kommentere­r han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway