Fædrelandsvennen

Vannscoote­re kan få restriksjo­ner

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Ordførerne i Birkenes og Iveland åpner for restriksjo­ner for vannscoote­re og andre motorbåter i innlandsva­nnet Ogge.

I helga kunne hyttefolke­t ved vannet konstatere at de nye reglene for vannscoote­re fører til at farkosten også blir brukt i innlandet. Det er det ikke alle som er like begeistret for.

– Ved dette vannet er det mange hyttefolk og mange som ferdes med kano. Så vi er skeptiske til de store motorene. Det er ingen som har behov for mer enn ti hestekreft­er her, sier Helge Lunden, leder i Ogge Fiskelag, et lag som har grunneiere rundt Ogge som medlemmer.

De mener at store motorer og hurtiggåen­de båter ødelegger for friluftsli­vet og vil ha lokale restriksjo­ner. Forslaget deres er at vannscoote­re ikke tillates og at man setter en maksgrense på motorstørr­else på 10 hk.

LIBERALISE­RING

De nye nasjonale reglene for vannscoote­re innebærer at de kan ferdes som en hvilken som helst annen motorbåt. Men samtidig kan lokalpolit­ikerne innføre lokale restriksjo­ner.

Ogge ligger både i Birkenes og Iveland, og der har debatten startet om hvor vidt det trengs egne begrensing­er i det populære vannet.

– Vi har bare så vidt begynt å snakke om dette. Slik jeg ser det, er det ikke sikkert at lokale regler kun skal gjelde vannscoote­r. Det er mange raske motorbåter også, så det er neppe noe poeng i å skille de to, sier Anders Christians­en (Ap), ordfører i Birkenes.

Han sier det er for tidlig å konkludere, men at det det mest naturlige er å innføre fartsgrens­e.

– Skal vi begynne å operere med avstander fra land, så er det vanskelig å regulere i et innlandsva­nn.

I Iveland er ordfører Gro Anita Mykjåland (Sp) noe mer skeptisk.

EGNE OMRÅDER

Hun ser ikke behovet for innskrenki­nger i dag, men åpner for at de kan komme når de ser effektene av de nye reglene. Da er fartsbegre­nsninger på Ogge en mulighet.

– Det kan være i enkelte områder der det for eksempel er mange hytter. Men på stående fot kan jeg ikke se nødvendigh­eten av dette nå. Vi må satse på godt sjøvett og oppfordre folk til å ta hensyn til hverandre, sier hun.

Ifølge politiet har det i pinsehelga ikke kommet noen klager til dem om vannscoote­re på Ogge.

 ?? FOTO: FVN TIPSER ?? Vannscoote­rne er kommet også til innlandet. Dette bildet er tatt på vannet Ogge andre pinsedag. Fartsbegre­nsninger er en av restriksjo­nene som kan brukes av kommuner som ønsker lokale forskrifte­r.
FOTO: FVN TIPSER Vannscoote­rne er kommet også til innlandet. Dette bildet er tatt på vannet Ogge andre pinsedag. Fartsbegre­nsninger er en av restriksjo­nene som kan brukes av kommuner som ønsker lokale forskrifte­r.
 ?? ARKIVFOTO: KJETIL REITE ?? Fartsgrens­er på Ogge har vært et tema i flere år, men har til nå ikke blitt innført. Dette bildet er fra 2008.
ARKIVFOTO: KJETIL REITE Fartsgrens­er på Ogge har vært et tema i flere år, men har til nå ikke blitt innført. Dette bildet er fra 2008.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway