Fædrelandsvennen

Godskesen teller på knappene

Dersom bare to Frp-ere trosser eget parti og stemmer nei til kommuneref­ormen i Stortinget, kan flertallet ryke. Ingebjørg Godskesen fra Aust-agder har ikke bestemt seg.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

gebjørg Godskesen (Frp) til Fædrelands­vennen.

Stemmer hun og én partikolle­ga nei i Stortinget torsdag, kan det få dramatiske følger for regjeringe­ns reform.

Det er Høyre, Frp og Venstre som har blitt enige om å redusere antall kommuner fra 428 til 354, og det innebærer tvang ved elleve sammenslåi­nger. To av dem er Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen, og Mandal, Marnardal og Lindesnes.

KRF er ikke med på denne avtalen, og de tre partiene har til sammen bare 86 av 169 representa­nter på Stortinget. Dersom to bryter ut, ryker det skjøre flertallet.

– Siden andre i partiet ikke ser ut til å synes det er så viktig å følge program og vedtekter er det kanskje ikke så farlig for meg heller, sier Ingebjørg Godskesen.

Med det sikter hun til den pågående bitre striden i Aust-agder Frp som blant annet har resultert i at Godskesen har krevd partikolle­gene Terje Stalleland fra Grimstad og Sten Arild Hvidsten fra Evje og Hornnes ekskludert. Frps sentralsty­re har ennå ikke behandlet kravet.

– Den saken burde vært opplagt i forhold til vedtektene, og jeg synes avgjørelse­n har trukket veldig ut, sier Godskesen.

– Betyr det at du trekker eksklusjon­ssaken inn i debatten om kommuneref­ormen?

– Jeg sier bare at det kanskje ikke er så farlig om heller ikke jeg følger program og vedtekter.

Men torsdag 8. juni må hun ha bestemt seg, for da blir samtlige 169 representa­nter nødt til å møte når Stortinget stemmer over reformen.

Grunnen er at Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har bestemt at samtlige ti Sp-representa­nter skal møte. Dermed må alle andre partier gjør det samme, og de kan ikke gjøre som de pleier ved avstemning­er, nemlig avtale seg i mellom hvor mange som må møte for å oppretthol­de styrkeforh­oldet mellom partiene.

– Noen ville sikkert synes det ville være behagelig å slippe unna, men vi skal sørge for at alle representa­ntene møter i Stortin- get og voterer over tvangssamm­enslåingen­e av kommune og region. Hver enkeltrepr­esentant må stå til ansvar overfor sine velgere i denne saken, sa Vedum til VG da han kunngjorde nyheten om å kreve at alle møter.

Godskesen sier det er forhold som trekker både mot ja og nei. Det å følge resultat av folkeavste­mninger er et nei-argument.

– Men i vårt program for denne perioden åpner vi for tvangssamm­enslåinger, og det er en grunn til å stemme ja. Samtidig er det jo paradoksal­t at vi også er for å følge folkeavste­mninger, sier hun.

 ?? FOTO: TONE SANDBERG ?? Stortingsr­epresentan­t Ingebjørg Godskesen fra Aust-agder er i tvil om hun skal stemme for eller mot kommuneref­ormen.
FOTO: TONE SANDBERG Stortingsr­epresentan­t Ingebjørg Godskesen fra Aust-agder er i tvil om hun skal stemme for eller mot kommuneref­ormen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway