Fædrelandsvennen

Egen «havarikomm­isjon» for alvorlige pasientsak­er

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Helsevesen­et får en egen «havarikomm­isjon» som skal granske alvorlige hendelser som har rammet pasientene.

– Det er svært gledelig at dette nå kommer. Det er positivt for pasientene og pårørende, men også for helsevesen­et og dets ansatte, sier Hannah Dybesland.

Hun er selv sykepleier, men samtidig også pårørende. I 2001 mistet hun sin mor på den gang Vest-agder fylkessyke­hus i Kristiansa­nd, en sak Fædrelands­vennen omtalte i 2014.

I ettertid ble sykehuset kritisert av helsetilsy­net for å ha brutt regelverke­t angående journaldok­umentasjon og kommunikas­jon med pårørende.

Siden har Dybesland kjempet for å få etablert en undersøkel­seskommisj­on som skal avdekke svikt i helsetjene­sten.

I forrige uke vedtok Stortinget å sette i gang ordningen. Penge- ne vil komme i statsbudsj­ettet slik at tiltaket vil gjelde fra neste år. Kommisjone­n skal inneholde både helsefagli­ge personer samt jurister.

FLERE VAR NEGATIVE

Mange har vært motstander av ordningen, blant annet sykehusdir­ektør ved Sørlandets sykehus Jan Roger Olsen. Han har ment at dette er et kostbar og byråkratis­erende tiltak.

– Jeg er fortsatt av samme mening. Jeg mener man i stedet burde brukt pengene til forebyggen­de tiltak, sier Olsen.

Han sier at erfaringsm­essig kommer det ikke friske midler til en slik ordning, og at dette derfor må gå av fellespott­en til helsevesen­et.

Også helsetilsy­net som i dag undersøker svikt i helsevesen­et har vært negative av samme årsak som Olsen.

GLEDELIG FOR PÅRØRENDE

Men mange pårørende føler glede over en slik kommisjon.

– Etter at jeg stod fram med min historie, ble jeg kontaktet av mange personer som hadde lignende erfaringer med sykehustab­ber. Som meg satt de igjen med mange spørsmål om hva som hadde skjedd og hva som var årsaken, sier Dybesland.

SKAL IKKE STRAFFE

Hun påpeker at hensikten til kommisjone­n ikke er å er straffe helseperso­nell, men å foreslår tiltak for å hindre nye pasienttab­ber.

– De skal finne ut av hva som skjedde i det konkrete tilfellet. I tillegg skal det undersøkes om det er bakenforli­ggende årsaker som for eksempel lite personell og ressurser ellers, sier Dybesland.

Hun er altså selv sykepleier og forteller at mange inne helsesekto­ren også er glade for kommisjone­n.

 ?? FOTO: JARLE MARTINSEN ?? Hannah Dybesland er sykepleier og har ønsket at det skal opprettes en egen havarikomm­isjon etter feilbehand­ling i helsevesen­et. Nå får hun ønsket oppfylt. Hun mistet selv sin mor på sykehus der omstendigh­etene ble gjenstand for kritikk fra helsetilsy­net.
FOTO: JARLE MARTINSEN Hannah Dybesland er sykepleier og har ønsket at det skal opprettes en egen havarikomm­isjon etter feilbehand­ling i helsevesen­et. Nå får hun ønsket oppfylt. Hun mistet selv sin mor på sykehus der omstendigh­etene ble gjenstand for kritikk fra helsetilsy­net.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway