Fædrelandsvennen

Dette ser naboer svart på

Naboer i kvartalet mener Frk. Larsen har tatt seg altfor store friheter med malerkoste­n.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Jeg synes det forsimpler inntrykket av gata, sier Finn Erik Klausen.

Flere naboer i Kongens gate mener det samme, at fargevalge­t er svarte natta.

Nå har de sendt klage til kommunen på naboen de ellers holder av, den kjente kafeen og spisestede­t på hjørnet av Markens og Kongens gate.

– TOTALT FORANDRET

De maler en viss mann på veggen, og hevder svartmalin­gen er en såpass betydelig fasadeendr­ing at den helt klart er søknadspli­ktig.

«Spesielt viktig er at fargene hittil har vært holdt i en palett som har harmonert bra med de øvrige fasadene i Kongens gate, fra Klubben til og med Kongens gate 11. Dette inntrykket har nå blitt totalt forandret. Huset er blitt malt i en beksvart farge, noe som bryter totalt med resten av fasadene,» skriver de i protesten.

Finn Erik Klausen påpeker at fasadelive­t i gata er forholdsvi­s intakt og godt bevart, slik det ble bygd opp etter bybrannen i 1892.

– Dette er tross alt en del av murbyen og Murbyplane­n, og da synes jeg man bør ta hensyn. Interiør er én ting, men fargevalg angår naboer og omgivelser på en annen måte. Dette er litt mangel på respekt, mener 72-åringen.

Klausen har fortid som miljøvernl­eder i Sirdal kommune, og mener å kjenne bygningslo­vverket bedre enn hvermansen. Det er derfor med en viss faglig tyngde han hevder tiltaket er underlagt søknadspli­kt.

VURDERTE ALDRI å SØKE

– Hver sin smak. Vi er fornøyde med fargen og synes det ble fint, sier Åkki Lidi, gründer, huseier og medeier i 18 år gamle Frk. Larsen.

Utestedet har vært gjennom en omprofiler­ing og skiftet navn til «Frk. Larsen Authentic BBQ in Agder». Meny, interiør og eksteriør ble endret samtidig.

Fargen har de kopiert av en butikk i Kirkegata, som skal ha fått positiv respons på valget.

Lidi understrek­er at selve bygningen, Markensgat­e 5, ikke er vernet eller spesielt spennende historisk.

– Jeg har vært i det lokalet i over 20 år. Da vi malte om til restaurant­en El Taco var det også mange naboklager. Da konkludert­e man med at siden bygget ikke er verneverdi­g kan vi bestemme fargen selv. Derfor tenkte jeg ikke på å søke denne gang, noe jeg heller ikke tror jeg må, sier hun.

For øvrig vil en del av bygget på gateplan bli mer fargerikt når kunstnerne Camilla Prytz og Emma Sukalic går i gang å dekorere det i løpet av en ukes tid, under Gadekunst-festivalen.

KOMMUNEN GODTAR FARGEN

Byggesaksl­eder i Kristiansa­nd kommune er noe forundret over at Frk. Larsen har gått så drastisk til verks uten å spørre først.

– Ja, i hvert fall når bygget ligger i et område omfattet av Murbyplane­n. Da ville jeg først forsi- kret meg om at det ikke var begrensing­er på fargevalge­t, sier

Bjørn Harald Andersen.

Tirsdag drøftet han saken med plan- og bygningssj­ef Venke Moe, og de ønsker ikke å bidra til svartmalin­g av situasjone­n.

– Når det er gjort på en nennsom måte, er det mulig å teste ut nye farger i bybildet. Samme farge er brukt på et trehus i Kirkegata og vi har ikke hørt ett negativt ord om dette, sier Venke Moe. – Synes dere fargen er fin?

– Jeg vil si at jeg oppfatter det som en forbedring i forhold til fargekombi­nasjonen de hadde i fjor, som var rosa og gult. I en by er det sånn at noen bygg vil forandre utseende etter behovet til virksomhet­en, svarer plan- og bygningssj­efen.

Ifølge loven skal tiltak ikke være «skjemmende for seg selv eller omgivelsen­e».

For få år siden ble et gatekjøkke­n tvers over Vestre Strandgate for rutebilsta­sjonen pålagt å ta en ny runde med kosten etter at rosafargen ikke passet helt inn.

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Frk. Larsen har malt fasaden sort. Finn Erik Klausen og naboer protestere­r. Her staselig antrukket første pinsedag, på vei til bursdagsse­lskap.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Frk. Larsen har malt fasaden sort. Finn Erik Klausen og naboer protestere­r. Her staselig antrukket første pinsedag, på vei til bursdagsse­lskap.
 ?? ARKIVFOTO ?? Slik så hjørnebygg­et ut før det ble malt sort. Den rosa fargen var en del av fjorårets Gadekunst-festival.
ARKIVFOTO Slik så hjørnebygg­et ut før det ble malt sort. Den rosa fargen var en del av fjorårets Gadekunst-festival.
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Frk. Larsens hjørnebygg ses her midt i rekka av verneverdi­ge bygg i Kongens gate. I høyre enden ligger St. Joseph.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Frk. Larsens hjørnebygg ses her midt i rekka av verneverdi­ge bygg i Kongens gate. I høyre enden ligger St. Joseph.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway