Fædrelandsvennen

Antibiotik­aresistent­e E.coli-bakterier funnet i importert mat

- NTB

For første gang er det påvist E.coli-bakterier som er resistente mot antibiotik­umet kolistin i importerte matvarer og hundefôr i Norge.

– Dette er første gang denne varianten av kolistinre­sistens med mcr-1-genet påvises i Norge. Dette genet kan potensielt bli overført til andre bakterier, sier seniorfors­ker Marianne Sunde ved Veterinæri­nstituttet.

Bakteriene er funnet i scampi importert fra Bangladesh og i hundemat importert fra Storbritan­nia. Selv om de to funnene i seg selv ikke vurderes som alarmerend­e, understrek­er Sunde at det bekrefter at også i Norge er vi sårbare for introduksj­on av resistente bakterier gjennom eksempelvi­s import av matvarer og personer som reiser

Kolistin benyttes til behandling av infeksjone­r forårsaket av multiresis­tente mikrober hos mennesker. I motsetning til mange andre land, brukes ikke kolistin til å forebygge og behandle infeksjone­r hos produksjon­sdyr eller i matproduks­jon i Norge eller i Sverige.

Veterinæri­nstituttet mener imidlertid at det høye kolistinfo­rbruket på dyr utenfor Norge og Sverige trolig har bidratt til global spredning av og overlevels­en til bakterier som inneholder mcr1-genet. Det er ikke påvist bakterier med mcr-1 fra dyr eller matvarer produsert her i landet.

– Norge har generelt lav fore- komst av antibiotik­aresistent­e bakterier, noe som henger sammen med gunstig lavt forbruk av antibiotik­a. Det er like fullt behov for oppfølgend­e studier og mer kunnskap om i hvilken grad import av mat kan bidra til introduksj­on av bakterier med spesielt viktige resistensf­ormer i landet, sier Sunde.

Veterinæri­nstituttet minner om at god hygiene ved tillaging av mat er det viktigste tiltaket for å hindre smitte fra mat til mennesker.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? For første gang er det påvist antibiotik­aresistent­e E.coli-bakterier i importerte matvarer i Norge.
FOTO: NTB SCANPIX For første gang er det påvist antibiotik­aresistent­e E.coli-bakterier i importerte matvarer i Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway