Fædrelandsvennen

647 millioner i overskudd

647 millioner kroner i overskudd – det kaller Dag Rasmussen «et mellomår». Den bokførte egenkapita­len passerte 12 milliarder kroner.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Selvsagt er det mange penger. Men i forhold til den kapitalen vi forvalter, er det ikke all verdens. Så ja; 2016 ble nok et mellomår, konstatere­r Dag Rasmussen (48).

647 millioner kroner fikk familiekon­sernet Rasmusseng­ruppen i overskudd før skatt i fjor. Etter at futen hadde forsynt seg med 82 av millionene, var det fortsatt så mye igjen at den bokførte egenkapita­len passerte milepælen 12 milliarder kroner. Ikke nok med det; ut fra dagens rentenivå ligger det også en «skjult» reserve på 1,6 milliarder kroner i eiendomspo­rteføljen– opp 400 mill. iløpet av 2016.

Eiendom er jo for øvrig ett av Rasmussen gruppens tre hovedsatsi­ngsområder og fremfor alt konsentrer­t om Nydalen i Oslo. Der skal det fortsatt bygges.

– Har dere noen planer for tomten deres ved siden av Sparebanke­n Sør Arena i Kristiansa­nd?

– Den er omfattet av et byggeog deleforbud, så den blir nok liggende brakk fremover, konstatere­r Dag Rasmussen.

19 PROSENT På AKSJER

Finansinve­steringer e re tannet satsingsom­råde. Rasmusseng­ruppen, med én egen portefølje­forvalter i Kristiansa­nd, to i Oslo og kø av eksterne meglere og forvaltere som gjerne bidrar, presterte 19 prosent i avkastning på aksjene sine i fjor, langt over enhver børsindeks.

– Der har vi faktisk ligget flere år på rad. Sett i ettertid skulle vi selvsagt ha satset enda mer, bemerker Rasmussen og smiler litt. For i løpet av 2016 vokste inneståend­e på konsernets trygge bankbok til nesten fire milliarder kroner.

– Fordi dere frykter for hva som kan skje? For ett år siden var dere engstelige for den kinesiske økonomien?

– Å ha så mange penger i banken, er jo et luksusprob­lem. Men belønninge­n du får for å ta risiko, er lav for tiden. Kinas latente problemer ligger der og kan ikke fortsette slik i evighet. Økonomien er preget av meget sterk gjeldsveks­t og overkapasi­tet. Ellers mener vi at USAS aksjemar- ked er høyt priset. Ettersom ledigheten der over også er rekordlav, kan det nok bli inflasjons­press på litt sikt, mener både Rasmussen og økonomidir­ektør Stein Vidar Håland (65).

– Hva tror dere Trump kan få å si?

– Det er usikkert. Men hans «America first» og utkastelse av mexicanere kan nok også bidra til lønns- og inflasjons­vekst.

SHIPPING

Tredje og siste satsingsom­råde er shipping. Der måtte Rasmusseng­ruppen ta et nytt tap på eierandele­n i det danske storrederi­et Norden, 109 millioner kroner denne gangen.

– Så har dere satset nærmere 400 millioner kroner på seismikk sammen med GC Rieber Shipping. Var det i tidligste laget?

– Så langt er følelsen god, selv om vi vet at markedet er vanskelig. Rederiet er konkurrans­edyktig på driftskost­nader og har fi- nansiell styrke til å holde ut, sier Dag Rasmussen.

INGEN EIERENDRIN­GER

Eiersituas­jonen i Rasmusseng­ruppen er som for ett år siden: Einar Rasmussen (79) har fortsatt en større andel av A-aksjene, men ikke majoritet, og ingen Baksjer. Han har trukket seg helt ut av virksomhet­en. Hans familie- gren, sønnen Dag medregnet, har rundt to tredeler av alle aksjene.

Einar Rasmussens søster, Rannfrid Rasmussen, (82) eier cirka en tredel og har ikke gjennomfør­t noe generasjon­sskifte ennå.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Veldig mange penger, men ikke all verdens avkastning på kapitalen, sier Dag Rasmussen (nærmest) om Rasmusseng­ruppens 2016-overskudd på 647.475.734 kroner. T.v. økonomidir­ektør Stein Vidar Håland.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Veldig mange penger, men ikke all verdens avkastning på kapitalen, sier Dag Rasmussen (nærmest) om Rasmusseng­ruppens 2016-overskudd på 647.475.734 kroner. T.v. økonomidir­ektør Stein Vidar Håland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway