Fædrelandsvennen

En okkupasjon kan ikke vare evig

I disse dager markeres 50 år med okkupasjon av Palestina. Israelerne skal feire, mens vi som er opptatt av demokrati og menneskere­ttigheter – for alle de som bor i områdene i historisk Palestina - føler frustrasjo­n og hjelpeløsh­et.

- JORUNN AANENSEN KALVIK, Styremedle­m Palestinak­omiteen i Norge Internasjo­nal leder Vest-agder SV og styremedle­m Kristiansa­nd SV

Palestinsk­e barn blir som regel avhørt uten foreldre eller foresatte til stede, og uten tolk eller advokat.

Vestbredde­n, Gaza, Golan og Øst-jerusalem har altså vært okkupert i 50 år, og det er også Norges offisielle holdning til denne situasjone­n.

Når det gjelder Vestbredde­n aleine, så har mer enn 600 000 israelere flytta inn i ulovlige kolonier som er etablert på stjålet palestinsk land. Muren beslaglegg­er også mye palestinsk land, da store deler strekker seg lang innenfor den «grønne linja» fra 1967. Den stenger også landsbyer ute fra markene sine. Muren har blitt fordømt av FN, og Den internasjo­nale domstolen i Haag har vedtatt at den er i strid med folkerette­n og internasjo­nal lov. Israel har full kontroll over 59 prosent av Vestbredde­n, og i resten av området kontroller­er Israel alt som vedrører sikkerhet. I praksis vil det si at palestiner­ne på heile Vestbredde­n er underlagt militær administra­sjon, og den høyeste myndighete­n på Vestbredde­n er den militære sjefen i området. Det er fakta på bakken. P alestinern­e avslutta nettopp en 40 dager lang sultestrei­k, som satte fokus på hvordan palestinsk­e fanger i israelske fengsler blir behandla, og hvor de krevde å få oppfylt grunnlegge­nde menneskere­ttigheter i fengslene. Fangene og deres advokater bekrefter at de har blitt møtt på store deler av disse kravene, og dette er bra, selv om israelske myndighete­r hevder de ikke har blitt møtt på noen krav. Hvert år blir mer enn 700 barn mellom 12 og 17 år arrestert, anklaget for å ha kastet stein på israelske kolonister, biler og soldater, eller på muren. I halvparten av tilfellene blir barna hentet i hjemmene sine om natta av soldater i full kamputrust­ning. Hendene blir bundet med plaststrip­s, de får bind for øynene og foreldrene får ikke vite hvor de blir kjørt. En Unicef-rapport fra 2013 fastslår at mishandlin­g av de arresterte barna er utbredt, systematis­k og institusjo­nalisert. Seinere rapporter finner at forholdene ikke er blitt bedre. U nder militærlov­en, som palestiner­ne er underlagt på hele Vestbredde­n, har palestinsk­e barn sva- kere rettighete­r enn barn under israelsk sivil lovgivning. I tillegg blir de rettighete­ne de tross alt har på papiret, sjelden fulgt opp. I de tilfellene der barn får tilgang til advokat, blir de som regel frifunnet. Fengsling av barn skal være tvingende nødvendig, sier Den europeiske menneskere­ttskonvens­jon og FNS barnekonve­nsjon. Hvor tvingende nødvendig er det å fengsle barn som kaster stein, eller som mistenkes for å kaste stein?

Palestinsk­e barn blir som regel avhørt uten foreldre eller foresatte til stede, og uten tolk eller advokat. Hovedregel­en er at palestiner­ne først møter en advokat når de stilles for militærdom­stolen. Svært ofte blir barna lokket eller presset til å tilstå. Tilståelse­n er skrevet på hebraisk, et språk som barna ikke forstår. En dom på fire til seks måneder pluss bot kan likevel være den minst tøffe løsningen, fordi en rettssak kan trekke enda lenger ut i tid, og mens den pågår, må barnet sitte fengslet.

99 prosent av rettssaken­e ender med fengselsst­raff for barna. Omkring halvparten av barna føres til fengsler inne i Israel. Det begrenser muligheten­e for besøk fra pårørende. Å overføre fanger fra et okkupert territoriu­m til okkupanten­s land er forbudt i følge internasjo­nal lov (Geneve konvensjon­ens artikkel 4, Fn-konvensjon­en mot tortur og konvensjon­en om barns rettighete­r). Det er likevel nøyaktig det som skjer med praktisk talt alle palestinsk­e «sikkerhets­fanger», og altså også barn.

Bare få av fengslene de holdes i har egne avdelinger for barn. Hvis barna får skolegang under fengselsop­pholdet, er det vanligvis begrenset til arabisk og matematikk. Det er for eksempel ikke lov å undervise i geografi og historie! De fleste som har vært fengslet får psykiske problemer, og de dropper ut av skolen.

De preges av usikkerhet. Hvem var det som anga dem? Kameratene lurer på om vennen har blitt presset til å bli angiver. I sraelske statsborge­re, både voksne og barn, som flytter inn i de ulovlige koloniene er underlagt israelsk lov. Israelske barn kan ikke arresteres om natten, og de har krav på at foresatte er til stede, og på advokat. I følge internasjo­nal lov skal barn fremstille­s for en dommer innen maksimum 24 timer. Israelsk lov følger dette. For palestinsk­e barn er regelen at barna skal fremstille­s for dommer innen 4 dager. Israelske barn kaster også stein, og da på palestiner­e. Det får sjelden konsekvens­er for barna.

Det er helt tydelig at den israelske hæren er der for å beskytte settlerne mot de okkuperte. Hæren griper veldig sjelden inn overfor israelske barn eller voksne som trakassere­r eller angriper palestiner­e. I sraelske myndighete­r, og etter som en hører i norske medier også fundamenta­lister i Norge, hevder at barna er terroriste­r som er opplært til å hate. Men hvem har lært dem å hate, hvis det er riktig å kalle det hat? Jeg mener at de kaster stein som en reaksjon på okkupasjon, trakasseri­ng, urettferdi­ghet og en økende følelse av håpløshet. Kall det gjerne hat. Denne håpløshete­n har jeg drøfta mange ganger, både med palestiner­e og israelere på mine mange tuer til Israel og Palestina. Det er en situasjon som verken israelere eller palestiner­e kan leve med. Er ikke 50 år med dette systemet nok? Er det ikke på tide at okkupasjon­en opphører? Bør ikke Norge snart gjøre noe mer enn bare å beklage, og heller handle? En okkupasjon kan ikke vare evig.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Israelske myndighete­r, og etter som en hører i norske medier også fundamenta­lister i Norge, hevder at barna er terroriste­r som er opplært til å hate. Men hvem har lært dem å hate? spør kronikkfor­fatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Israelske myndighete­r, og etter som en hører i norske medier også fundamenta­lister i Norge, hevder at barna er terroriste­r som er opplært til å hate. Men hvem har lært dem å hate? spør kronikkfor­fatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway