Fædrelandsvennen

Til Islamsk råd Norge

Det er ramadan. I London ble den innledet med 7 drepte og rundt 50 skadd. Det var det tredje angrepet på tre måneder i England

- IVAR SKIPPERVOL­D, Sokneprest i Agder og Telemark bispedømme

22 ble drept i Manchester på konsert, og 5 ble drept i et bil- og knivangrep ved Westminste­r brua. Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May var klar i sin tale: ”Nok er nok”! Den onde og perverse ideologien som baserer seg på en ekstremist­isk versjon av islam må bekjempes, og slik terror kan ikke bekjempes med millitærma­kt alene, sa hun. I år var innledning­en til ramadan og den kristne pinsefeiri­ngen sammenfall­ende. Begge høytider handler om å finne inspirasjo­n i godhetens ånd. NRK P1 ”Mellom himmel og jord” sendte opptak med hovedimame­n i den største moskeen i Trondheim, tatt opp omtrent på det tidspunkte­t da terroren skjedde på London bridge. Imamen snakket om ramadan som en fastetid der det gode i oss skal foredles. I London viste de muslimske ekstremist­ene hva ondskapens ånd kan få mennesker til å gjøre samme kveld. Nå under ramadan bør enhver muslim som blir intervjuet om høytiden tydelig ta avstand fra ekstremism­en i egen trostradis­jon. Når vi hører, ser og leser om feiringen kan ikke bare den ideelle målsetting for ramadan deles, vi må også få høre om ramadan som en protest mot det i religionen som tar bort det vakre og gode. Når religion blir ekstrem brutal ideologi, må de moderate protestere høyt. I kristentra­disjon er religiøs militant ekstremism­e en kjent sak, alt fra korstogene til Ku Klux Klan (KKK). Det var neppe godhetens ånd som inspirerte dem.

Theresa May har helt rett når hun sier at den onde og perverse ideologien ikke kan bekjempes med militærmak­t alene. Kampen må komme innenfra. Enhver religion er en tolket religion, derfor må teologer, imamer og forkynnere våge å tolke religionen slik at den blir sann for vår tid.

❞ Håpet er at vi i denne ramadan får høre mange av våre muslimske brødre og søstre i freden som tydelig tar avstand fra brutalitet­en som ødelegger det vakre i religionen­e.

Borgerrett­ighetsfork­jemperen Martin Luther King jr. møtte de hettekledt­e KKK terroriste­ne med teologiske argumenter. Frans av Assisi møtte sultan Melek-al-kamil i Egypt, og sultanen forstod at det også fantes fredfulle kristne, ikke bare korsfarere. I alle religioner pålegges det et særlig ansvar til tydelighet når religionen misbrukes på det mest skammelige.

Håpet er at vi i denne ramadan får høre mange av våre muslimske brødre og søstre i freden som tydelig tar avstand fra brutalitet­en som ødelegger det vakre i religionen­e.

 ?? FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK ?? Nå under ramadan bør enhver muslim som blir intervjuet om høytiden tydelig ta avstand fra ekstremism­en i egen trostradis­jon, skriver innsendere­n.
FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK Nå under ramadan bør enhver muslim som blir intervjuet om høytiden tydelig ta avstand fra ekstremism­en i egen trostradis­jon, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway