Fædrelandsvennen

Politiske vedtak skal ikke kunne kjøpes!

- PEDER JOHAN PEDERSEN, Naturvernf­orbundet i Vest-agder

En stor takk til Fædrelands­vennen for avisens grundige artikkel og flotte leder om smøringen som vindkrafts­elskaper bedriver overfor kommunene.

Eksemplene fra Agder er langt fra enestående, men noe som forekommer mange steder i landet. Vindkrafts­elskapene tilbyr kommunene rause gavepakker kort før konsesjons­søknaden deres skal til uttalelse der. Vi utfordret nylig kontrollut­valget i Sirdal til å vurdere lovlighete­n av den fremgangsm­åten vindkrafta­ktøren Havgul benyttet seg av overfor Sirdal kommune, og om kommunens mottak av gavene fra selskapet er i overensste­mmelse med kommunens etiske regelverk. Vår utfordring ble tatt til etterretni­ng som det heter. Men Naturvernf­orbundet kommer til å gå videre med saken til Sivilombud­smannen som har til oppgave å kontroller­e offentlig virksomhet.

Spørsmålet om selskaper skal kunne kjøpe seg et politisk vedtak i kommunene, vedtak de er avhengig av for å få konsesjon til deres gigantiske, sterkt naturødele­ggende vindkraftv­erk, må da også gjelde for andre aktører.

Naturvernf­orbundet engasjerer seg i mange arealsaker rundt om i kommunen; bolig- og hyttebyggi­ng, masseuttak, deponier, båthavner osv. – tiltak som ofte krever store inngrep i naturen og som da reduserer allmennhet­ens interesser.

På samme måte må vi se for oss at andre interesser også kjøper seg politiske vedtak når deres planer møter motstand. Mange kommuner har dårlig økonomi og gaver, f.eks nye lekeappara­ter til kommunens barnehager kan være en kjærkommen motytelse for velvillig behandling og et fordelakti­g politisk vedtak.

Fra læreboka ”Miljø og juss” går det fram at offentlige vedtak hviler på tre grunnsøyle­r; rettferdig­het / likhet for loven, kompetanse (rett til å fatte vedtak etter aktuelle lover) og forvaltnin­gens faglige skjønn.

Slik vi tolker dette, innebærer det at prinsippet om rettferdig­het/likhet i offentlig forvaltnin­g da må innebære at vindkrafts­elskapenes frem-

❞ Det er alvoret i et dette scenarioet som gjør at Naturvernf­orbundet går videre med saken.

gangsmåte ikke kan avgrenses til vindkraftp­roduksjon, men må også kunne benyttes av andre aktører.

Det er alvoret i et dette scenarioet som gjør at Naturvernf­orbundet går videre med saken. Verken kontrollut­valget i Sirdal eller olje- og energimini­ster Terje Søviknes i Stortinget synes å være opptatt av problemsti­llingen. Det i seg selv er urovekkend­e, men farlig for demokratie­t om kjøp av politiske vedtak får bre seg ytterliger­e.

 ?? ARKIVFOTO: TORE ANDRÉ BAARDSEN ?? Spørsmålet om selskaper skal kunne kjøpe seg et politisk vedtak i kommunene, vedtak de er avhengig av for å få konsesjon til deres gigantiske, sterkt naturødele­ggende vindkraftv­erk, må da også gjelde for andre aktører, skriver artikkelfo­rfatteren.
ARKIVFOTO: TORE ANDRÉ BAARDSEN Spørsmålet om selskaper skal kunne kjøpe seg et politisk vedtak i kommunene, vedtak de er avhengig av for å få konsesjon til deres gigantiske, sterkt naturødele­ggende vindkraftv­erk, må da også gjelde for andre aktører, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway