Fædrelandsvennen

7. juni – frihet til folkene!

- KATHRINE TALLAKSEN SKJERDAL

Har du husket å henge opp flagget i dag? 7. juni kan ikke måle seg med 17.mai – eller 8. mai. Men også denne dagen er en frihetsdag: 7. juni 1905 ble unionen mellom Norge og Sverige oppløst. Og 7. juni 1945 kom kong Haakon tilbake til Norge etter fem år i eksil.

Å være fri, å ha en stemme, å kunne forme sin egen fremtid, å slippe å leve i frykt for vold – åh, om alle verdens folk kunne få oppleve det! Går det an?

Fred, frihet og demokrati må bygges stein på stein. Det krever tålmodighe­t. Men det nytter! Ikke minst har det skjedd mange gode ting i kjølvannet av evangeliet om Jesus Kristus. Nå i uken etter pin- se er jeg i misjonsmod­us, og vil gjerne ta frem sosiologen Robert Woodberry. Knud Jørgensen sammenfatt­er hans funn slik:

«Områder hvor protestant­iske misjonærer har vært betydelig til stede i fortiden, er i gjennomsni­tt mer økonomisk utviklet i dag, med komparativ­t bedre sunnhet, lavere barnedødel­ighet, mindre korrupsjon, større leseferdig­het, høyere utdanning, især for kvinner, og et mer robust medlemskap i frivillige organisasj­oner og dermed et sterkere sivilsamfu­nn.» (verdidebat­t.no)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway