Fædrelandsvennen

Har tredoblet fangsten

I løpet av den første uka av årets lakseseson­g er det dratt opp 716,2 kilo laks fra Mandalselv­a. Det er tre ganger så mye som i fjor. Også i Otra har det nappet godt. Der er fangsten doblet fra i fjor.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Knallstart på sesongen er det også i Otra der det er fanget dobbelt så mye som i fjor.

– Det gjelder å fiske i 9-tida, da biter den, ler glade laksedamer på elvebredde­n av Mandalselv­a.

Venninnene Åse Heddeland, Jorunn Eikså Hauge og Anne Britt Vigemyr møtes hvert år her i gapahuken akkurat på grensa mellom Mandal og Marnardal. Da er kosen vel så viktig som det å få laks.

– Hva er det som er så moro med laksefiske?

– Når du har fått din første laks på kroken, da skjønner du det. Da er du hekta, sier Vigemyr.

KANONSTART

Laksefiske­t har fått en kanonstart på sesongen. Selv om 1. juni i år havnet på en torsdag, maktet fiskerne å dra opp 716,2 kilo laks i Mandalselv­a på de fire dagene som gjenstod av uka.

I fjor var 1. juni på en onsdag, likevel ble det da kun 210,5 kilo.

Statistikk­en fra Otra forteller at på de fire dagene i forrige uke ble det landet 530,0 kilo. I fjor ble det 254,8 kilo.

I forhold til årets pangstart på sesongen, står 2009 i grell kontrast. Det året var 1. juni en søndag. Til tross for det klarte fiskerne bare å fange usle 8,5 kilo i uke 22 i Mandalselv­a. Det vil si at i forrige uke ble det fisket 84 ganger så mye laks i elva i forhold til 2009 – selv om det var fire færre dager å fiske på!

FEM GANGER MER

Da er det jo også gøy å sammenlign­e statistikk­en for Otra på samme vis. Mens det i 2009 bare ble landet 103 kilo laks i den første uka, ble det fanget fem ganger mer i forrige uke.

Kanskje da ikke så rart at 2009-sesongen endte elendig for fisket i de to elevene med bare 5,6 tonn tatt i Mandalselv­a. Det er langt unna kjempeåret 2012 i elva da det ble dratt opp 9,9 tonn.

I Otra ble det fanget 4,3 tonn i 2009. Det er langt unna 2014-sesongen da det var ble tatt 6,7 tonn.

STEIN VS. DUK

Tilbake til gapahuken og laksedamen­e. I et hjørne er det fyrt opp med ved i en bålpanne. Det ryker lunt, lukter godt.

På bordet står tre kaffekanne­r, to av dem omsluttet av et heklet trekk. Og så frukt i diverse varianter. Dessuten to stein...

– Ja, vi pleier å ha duk, men denne gangen ble det stein, ler damene.

DRAMA VED ELVEBREDDE­N

Fædrelands­vennen ankom et par timer etter dramaet som hadde vært to timer før like nedenfor gapahuken da Heddeland fikk laks – ganske riktig rundt klokka 9.

– Den var spinnvill så klart, så det var mye styr å få den i land, forteller hun.

Etter å ha slitt den ut, nærmet fisken seg. Og da spratt Hauge uti, kjørte hånda gjennom gjellen, dunket en stein i hodet på den og sikret fangsten!

– Blodet skvatt her da, kan de levende beskrive for oss.

Nå skulle de fiske dette døgnet, for så å komme tilbake et døgn i juli.

– Da komme vi for å ta resten, sier de muntert.

– Hvorfor tror dere det er så godt fiske?

– Kanskje det har noe med mild vinter å gjøre, slik at elva ikke er like kald og lettere å svømme i for laksen, spør de seg om.

RENSKET ELVA

Det er gjort en rekke tiltak langs elva de siste årene for å bedre forholdene for fisken. Blant annet ble det i fjor fjernet en rekke stengsler for smolten nord for Laudal kraftstasj­on.

– Dette er det største restaureri­ngsprosjek­tet i sitt slag noensinne i Norge. Jeg tror også dette vil rangere høyt internasjo­nalt, sa forsker ved Norsk institutt for naturforsk­ning, Torbjørn Forseth den gang til Fædrelands­vennen.

Han anslo at smoltprodu­ksjonen i dette området vil øke med over 50 prosent, det vil si mange tusen flere smolt i året.

 ?? Foto: Jarle r. Martinsen ?? Åse Heddeland er ikke så rent lite stolt etter å ha tatt denne ruggen på 6,2 kilo i Mandalselv­a i går. Bak: Venninnene Anne Britt Vigemyr og Jorunn Eikså Hauge.
Foto: Jarle r. Martinsen Åse Heddeland er ikke så rent lite stolt etter å ha tatt denne ruggen på 6,2 kilo i Mandalselv­a i går. Bak: Venninnene Anne Britt Vigemyr og Jorunn Eikså Hauge.
 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Åse Heddeland får plassert fiskehatte­n hun fikk i 50-årsgave av Jorunn Eikså Hauge.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Åse Heddeland får plassert fiskehatte­n hun fikk i 50-årsgave av Jorunn Eikså Hauge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway