Fædrelandsvennen

Milliardær måtte overtales

Milliardær og mandalitt Svein Støle måtte overtales av Lotte F. Syltevik før han gikk med på å bygge hotell i hjembyen.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Ja, jeg var veldig skeptisk. Jeg vet hvor vanskelig det er å drive hotell i Mandal, spesielt utenfor sesongen, sier Støle.

Men torsdag ettermidda­g var den vanligvis mediesky investoren smørblid. Da svingte han pennen i Elvesalen i kulturhuse­t Buen, og signerte sammen med Fredriksen Syltevik og ordfører Alf Erik Andersen på intensjons­avtalen med Mandal kommune.

Den går ut på at Gazza Eiendom, som Støle og Fredriksen Syltevik står bak, skal bygge Mandal Hotel på baksiden av Buen.

80 ROM

Hotellet blir på 80 rom med til sammen 200 senger. Etter fem år vil så selskapet vurdere om det skal bygges ut med ytterliger­e 80 rom og 400 senger.

Det skal klistres inn til Buen slik at man kan gå tørrskodd mellom de to byggene, og blant annet dra fordelene av felles kjøkken og restaurant.

Fredriksen Syltevik forteller at det var i august i fjor hun tok kontakt med Støle. De to kjente ikke hverandre personlig fra før.

SKEPTISK – EN STUND

– Men jeg visste jo at han er investor og selv fra Mandal. Så jeg ringte og ba om et møte, sier hun.

Støle på sin side hadde først absolutt ikke lyst til noe slikt.

– For det første er ikke hotelldrif­t noe jeg driver med fra før. Og for det andre vet jeg hvor vanskelig det er å drive med slikt i byen, sier han.

Fra 1987 til 1997 var han nemlig med på å drive Solborg Hotel den gang det gikk godt. Men for snart gått tre år siden stengte hotellet siden dører, First-kjeden klarte ikke å drive det lønnsomt.

– Men så visste jeg jo at Lotte har gjort det svært godt innen hotellbran­sjen. Så jeg lot meg overtale, forteller Støle.

I Mandal hver sommer

Hver sommer er han en måned på hytta i Mandal med familien sin. Han har foreldrene bosatt i sitt barndomshj­em på Hogganvik fem kilometer vest for sentrum.

– Du kan trygt si at jeg hadde aldri gått med på å bygge hotell noe annet sted enn i Mandal. Det er godt å gjøre noe slikt i sin hjemby, sier Støle.

Mandalitt er også Fredriksen, ikke mer enn 30 år. Nylig sluttet hun som direktør for Smarthotel Oslo. Nå flytter hun med sin familie – mann og to barn – tilbake til Mandal for å bygge og så drive Mandal Hotel.

Torsdag var også arkitekten Grethe Løland fra Arkitektvæ­relset i Oslo på tomten. I kompaniska­p med selskapet Jarmund/ Vigsnæs skal hun tegne det nye hotellet.

– Utrolig spennende, sier hun.

Utfordring­en blir å tegne et hotell som skal gå i stil med Buen, men som ikke skal glansen av kulturhuse­t.

– Det blir mye glass i fasaden. Og det blir kjempeflot­t, lover Fredriksen.

Hun sier de ser for seg rundt ti stillinger i hotellet utenom renhold som kan bli satt til eksternt firma.

Tegningene blir ferdig på sensommere­n. Byggestart er planlagt i januar, og hotellet skal åpne til 17. mai 2019.

For ordfører Alf Erik Andersen var onsdagen en merkedag.

– Det at arbeidet med å få satt opp et nytt hotell i byen er i gang, betyr veldig mye. Mange, spesielt fra næringsliv­et, har savnet et bedre hotelltilb­ud og har derfor måtte bruke hotell i Kristiansa­nd, sier Andersen.

Mandal har et lite hotell i Købmandsga­arden Hotel, men det er bare 14 rom her.

– Med nytt hotell og 80 rom, vil situasjone­n bli en helt annen, sier Andersen.

 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Svein Støle – mangemilli­ardær og mandalitt – var skeptisk til å bygge hotell i Mandal. Men torsdag var han smørblid da han skrev under på intensjons­avtalen med Mandal kommune og ordfører Alf Erik Andersen. Til venstre direktør for nyhotellet Lotte...
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Svein Støle – mangemilli­ardær og mandalitt – var skeptisk til å bygge hotell i Mandal. Men torsdag var han smørblid da han skrev under på intensjons­avtalen med Mandal kommune og ordfører Alf Erik Andersen. Til venstre direktør for nyhotellet Lotte...
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Her, ved siden av kulturhuse­t Buen til høyre, er det nye hotellet til Svein Støle tenkt bygd.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Her, ved siden av kulturhuse­t Buen til høyre, er det nye hotellet til Svein Støle tenkt bygd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway