Fædrelandsvennen

Nå er det rekemangel

Denne uka har Reidar Fredriksen på Fiskebasar­en fått inn så lite reker at han har måttet si nei til venner som vil kjøpe. Dersom rekemangel­en fortsetter, utelukker han ikke kilopriser godt over 200-lappen.

- TEKST: EIRIN MARGRETHE FIDJE eirin.margrethe.fidje@fvn.no

– Denne helga fikk vi inn 150 kilo fra den ene fiskebåten vi handler av. I februar fikk vi mellom ett og halvannet tonn fra samme båt på samme tur, sier Reidar Fredriksen, daglig leder ved Reinhartse­n på Fiskebrygg­a.

Slik illustrere­r han bakgrunnen for at kiloprisen denne helga rundet 229 kroner, og at den etter et beskjedent påfyll tirsdag er satt ned til 190 kroner kiloen på Fiskebasar­en.

De har fast levering fra fire fiskebåter i distriktet, men på grunn av dårlige fangstutsi­kter, har to av båtene tatt sommerfri for å pusse opp båtene. Den tredje har skiftet fokus til leppefisk, mens den fjerde fisker iherdig for å holde tritt med etterspørs­elen.

– Jeg tipper at vi kunne ha solgt tre tonn «rægår» denne uka dersom vi hadde hatt ubegrensed­e mengder. På Sørlandet samlet tipper jeg vi kunne ha solgt tolv tonn denne uka, sier han.

BØR BESTILLE

Men slike tilstander blir det neppe den kommende tiden. Møter du opp på Fiskebasar­en for å kjøpe reker nå, kan det være lurt å ha sendt inn en bestilling på forhånd. For tiden prioritere­r Fiskebasar­en Reinhartse­n å levere nok til kundene som allerede har bestilt.

– Enten du skal ha to kilo eller 50 kilo, bør du bestille. Det er ikke en selvfølge at man får reker for tida. Senest i dag måtte jeg si nei til ei nær bekjent av meg, sier Fredriksen.

Årsaken til at rekene glimrer med sitt fravær på starten av sommeren, er ifølge Fredriksen at rekene forsvinner til dypere eller andre farvann i gytetida i februar-mars. Dermed blir det rekemangel i vårmåneden­e, gjerne helt ut i juli. Selv selger de aller mest reker i januar. Da er både tilfanget og kvaliteten på sitt beste, forteller Fredriksen.

Han regner med at kiloprisen­e vil holde seg rundt 200 kroner framover, men utelukker ikke ytterliger­e prisstigni­ng dersom mangelen vedvarer.

– Tilbud og etterspørs­el hen- ger sammen. De siste årene har vi rundet 245 kroner kiloen, og vi har nok også vært oppe i 270-280 kroner på enkelte dager. Det er derimot ikke ofte at kundene lar seg skremme av prisen. Vi prøver å holde samme priser, men dersom vi hadde solgt rekene for mindre nå, ville vi tapt penger på det, sier han.

TOMT FOR REKER

På Meny Grim Torv kan ferskvares­jef Guro Bondestad og medarbeide­r i ferskvaren, Linda Larsen, skrive under på at rekene er i manko. Tirsdag uteble deres bestilte leveranse på rundt 30 kilo. Dermed har de ikke fått tak i reker siden fredag.

– Det har vært litt typisk den siste tiden at det har vært lite reker å få. Vi ser fra dag til dag om vi kan få inn eller ikke, sier Larsen.

I slike perioder tar de ikke imot bestilling­er, og selger ut etter førstemann til mølla-prinsippet. Der selges for tiden rekene til 169 kroner kiloen uansett om leveransen­e er store eller små. De kunne solgt kilovis daglig dersom de bare hadde hatt reker å selge.

– Vi prøver å få inn 200 kroner kiloen til helga. Det er da det er mest populært, men folk vil jo ha reker hele uka og året, sier Bondestad.

Samme pris opererer Coop Mega på Lund med, dog som tilbudspri­s. Den veiledende prisen på 229 kroner kiloen er styrt av kjeden sentralt, og blir avfeid som en såkalt «Oslo-pris».

– Vi kjøper reker fra Flekkerøy, og holder samme pris uansett. Det er noe dyrere enn i fjor, sier Tore Lykke, fungerende ferskvares­jef.

Tirsdag hadde de fått bestilling­en sin levert som planlagt, og har foreløpig ikke hatt problemer med å få inn reker.

– Mengdene varierer jo noe, og det er jo også væravhengi­g. Men vi har stort sett fått reker den siste tiden, sier Lykke.

 ??  ??
 ?? FOTO: EIRIN MARGRETHE FIDJE ?? Fiskehandl­er Reidar Fredriksen er daglig leder i Reinhartse­n, og driver blant annet Fiskebasar­en på Fiskebrygg­a.
FOTO: EIRIN MARGRETHE FIDJE Fiskehandl­er Reidar Fredriksen er daglig leder i Reinhartse­n, og driver blant annet Fiskebasar­en på Fiskebrygg­a.
 ?? FOTO: EIRIN MARGRETHE FIDJE ?? Ferskvares­jef Guro Bondestad ved Meny på Grim Torv skulle gjerne hatt ferske reker i fiskediske­n, men fikk ikke ved tirsdagens leveranse.
FOTO: EIRIN MARGRETHE FIDJE Ferskvares­jef Guro Bondestad ved Meny på Grim Torv skulle gjerne hatt ferske reker i fiskediske­n, men fikk ikke ved tirsdagens leveranse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway