Fædrelandsvennen

Muslimer må hindre misbruket

Mange maner nå muslimske miljøer til å bruke enhver sjanse til å ta avstand fra terror. Det er et godt råd. De må jobbe mot misbruket av sin religion.

-

Det er maktpåligg­ende at imamer og muslimske menigheter kontinuerl­ig tar et oppgjør med misbruket av sin religion.

For disse grusomhete­ne, som dessverre skjer i Islams navn, går også utover alle andre muslimer. De blir møtt med mistenksom­het, frykt og noen ganger hat.

sokneprest ivar skippervol­d slår i et åpent brev til Islamsk Råd hel korrekt fast at de som bedriver terror, jobber mot islam. For også i Koranen dyrkes empati og kjærlighet som det sentrale budskap, som jo høytiden Ramadan handler om. Men islam kan også misbrukes. Og for andre kan det store flertallet­s fredelige tolkning av religionen bli lite synlig i skyggen av alle terrorhand­lingene. Uansett hvor ekstreme tolkninger disse handlingen­e er basert på.

mange muslimer tar også avstand, og gjør det også nesten på autopilot når terror begås. Men vi vet jo også fra inn- og utland at muslimer som blir ekstremist­er ofte har vært innom religiøse gruppering­er eller miljøer. Alt fra mindre koranskole­r og seminarer hos utvalgte imamer, til perifere miljøer eller grupper i vanlige moskeer.

Vi håper disse miljøene nå har lært at det må rapportere­s og varsles videre. Riktige instanser må få oversikt for å kunne hindre fremvek- sten av ekstremism­e. Det har stort fokus hos politi- og etterretni­ngsmyndigh­eter i hele den vestlige verden akkurat nå. Som den britiske statsminis­teren Theresa May også poengterte etter alle anslagene på britisk jord – denne ekstremist­iske versjonen av islam kan ikke bekjempes bare med militærmak­t. Det er maktpåligg­ende at imamer og muslimske menigheter kontinuerl­ig tar et oppgjør med misbruket av sin religion og holder frem den ikke-voldelige troen.

det som bekymrer mange vestlige myndighete­r – med god grunn – er at mange av terroriste­ne som står bak anslagene i Europa har bakgrunn nettopp fra Europa. Det er våre egne barn og borgere. Her holder ofte forskere frem utenforska­pet som forklaring, det må ikke feste seg enda mer i samfunn med stor innvandrin­g. Kriminalit­etsbekjemp­else, integrerin­g, fullført skole og utdanning og – ikke minst - jobbmuligh­eter pekes på som de vanskelige, ressurs- og tidkrevend­e løsningene på å forebygge terror.

 ??  ?? Prest Ivar Skippervol­d råder muslimske miljøer til å bruke enhver sjanse til å ta avstand fra vold.
Prest Ivar Skippervol­d råder muslimske miljøer til å bruke enhver sjanse til å ta avstand fra vold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway