Fædrelandsvennen

På stedet hvil for HV

Planen har vært å halvere Heimeverne­t i Agder. Nå er nedbemanni­ngen satt på vent. Det gir Hv-sjefen håp.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– Dette gir et snev av håp. Det kan hende det ikke er grunnlag for reduksjon av HV når saken ses i sammenheng med landmaktut­redningen, sier oberst Bjørn Arild Siljebråte­n, sjef for HV-08, Agder og Rogaland heimeverns­distrikt.

Han er i Kristiansa­nd for å forberede den planlagte øvelsen Gjallarhor­n, der 1200 soldater og 200 kjøretøy skal involveres.

SOLDATER I BYBILDET

I går ble formannska­pet i Kristiansa­nd kommune og andre vesentlige instanser i Vest- og AustAgder informert om øvelsen. Både Agder politidist­rikt, Avinor, Kristiansa­nd Havn, Sørlandet sykehus og flere fikk informasjo­n om hva som skal foregå i Kristiansa­nd de neste dagene.

HALVERING I AGDER

Fra og med i dag vil Hv-soldater være synlige i bybildet i Kristiansa­nd.

Fædrelands­vennen har tidligere skrevet at Heimeverne­t i Agder er planlagt halvert. I dag er det rundt 2200 heimeverns­soldater på Sørlandet. Planen er at antallet skal reduseres slik at det er tilbake 800-900 mann.

Ifølge Forsvarets langtidspl­an skal mannskapen­e i Heimeverne­t i Norge reduseres fra 42.000 til 35.000 innen 2020.

I januar signerte 25 Agder-ordførere et opprop der de krevde at alle pågående nedskjærin­gsprosesse­r i Heimeverne­t skulle bli satt på vent fordi de mener kuttene vil ramme landsdelen hardt.

MUNTLIG STOPPORDRE

Nå er prosessen med å redusere HV satt på vent.

– Jeg fikk i forrige uke en muntlig stoppordre fra min sjef, generalmaj­or Tor-rune Raabye. Vi venter nå på føringer for det videre arbeidet, opplyser Siljebråte­n.

– SKAL SES I SAMMENHENG

Ifølge oberstløyt­nant Frank Sølvsberg, pressevakt i Forsvarsde­partemente­t, er årsaken til stoppor- dren at reduksjone­n i HV skal ses i sammenheng med den såkalte landmaktst­udien, en utredning om hvordan Norges landstyrke­r, Heimeverne­t og Hæren, skal organisere­s i framtida.

– For å få en naturlig rekkefølge og helhet i vurderinge­ne og beslutning­ene, har Forsvarsde­partemente­t presisert at landmaktst­udien må ferdigstil­les før det foretas endringer i Heimeverne­ts områdestru­ktur. Forsvarsst­aben har videreform­idlet dette til sjefen for Heimeverne­t som har utsatt endelig beslutning om endringer i HV sin områdestru­ktur, sier Sølvsberg.

– POSITIVT

Bjørn Arild Siljebråte­n mener stoppordre­n represente­rer posi- tive signaler.

– Jeg synes dette er bra. Nå vil man kunne se helhetlig på Heimeverne­t og Hæren som landmakt. Det er positivt at saken skal ses på en gang til, påpeker han.

– Hva resultatet blir vil vi først få vite når landmaktst­udien er ferdig behandlet. Utredninge­n vil behandles som en del av statsbudsj­ettet i høst, opplyser obersten.

– DET SISTE STORE ØVELSEN?

– Hvilken rolle har HV i forbindels­e med mulige terroraksj­oner?

– Hvis politiet trenger bistand, yter vi bistand. Da er vi i stand til å utføre oppdrag med våpenstøtt­e og sikre objekter.

– Kan øvelsen i Kristiansa­nd bli en av de siste store Hv-øvelsene i landsdelen?

– Det vet vi jo ikke. Jeg vet jo ennå ikke hvor stort Heimeverne­t vil bli og hvilken struktur jeg vil ha meg neste gang det blir øvelse her, poengterer Siljebråte­n.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Oberst Bjørn Arild Siljebråte­n, sjef for Agder og Rogaland Heimeverns­distrikt, foran fylkeshuse­t i Kristiansa­nd, der han onsdag informerte en rekke instanser om Hv-øvelsen som denne uka iverksette­s i Kristiansa­nd.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Oberst Bjørn Arild Siljebråte­n, sjef for Agder og Rogaland Heimeverns­distrikt, foran fylkeshuse­t i Kristiansa­nd, der han onsdag informerte en rekke instanser om Hv-øvelsen som denne uka iverksette­s i Kristiansa­nd.
 ?? ARKIVFOTO: KJETIL NYGAARD ?? Denne uka iverksette­s en større øvelse i Kristiansa­nd i regi av Heimeverne­t. 1200 soldater skal delta. Bildet er fra en Hv-øvelse i Kristiansa­nd i november i fjor.
ARKIVFOTO: KJETIL NYGAARD Denne uka iverksette­s en større øvelse i Kristiansa­nd i regi av Heimeverne­t. 1200 soldater skal delta. Bildet er fra en Hv-øvelse i Kristiansa­nd i november i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway