Fædrelandsvennen

– Hadde ikke klart stort mer

Kaptein Øystein Torp er ikke i tvil om at mannskapet på redningssk­øyta reddet en eldre manns liv sent tirsdag kveld.

- TEKST: EIRIN MARGRETHE FIDJE eirin.margrethe.fidje@fvn.no

– Vest, vest, vest. Det er redningsve­sten som gjør at vi får ham opp i live. Det er utrolig deilig å se at den funker, sier Øystein Torp, kapteinen på RS Bendt R. Rasmussen

Tirsdag kveld fikk han melding fra Hovedredni­ngssentral­en SørNorge (HRS) og Tjøme Radio om at en mann i 70-årene var savnet i skjærgårde­n utenfor Brekkestø i Lillesand.

Båten hans, ei jolle, var ved 22.42-tiden funnet drivende i sjøen, flere timer etter at mannen hadde dratt ut. På kort tid får Torp samlet mannskapet på til sammen fire personer, og de kjører østover fra basen i Marvika.

– Det regner godt og det er mørkt, men det går relativt fort. Vi møter grov sjø, og må slakke av i forhold, sier Torp.

VELSMURT MASKINERI

Det er ikke første gang han og re- sten av mannskapet kjører ut på sjøen i ruskevær uten å vite hva de har i vente. På veien forbereder de seg på å kunne møte alle scenarioer. Mannskapet vet at mannen kan ha lagt lenge i vann, og at en 70 år gammel kropp neppe er rustet for iskaldt sjøvann i flere timer.

– Samtidig er det alltid et håp. Kanskje sitter de på et skjær? Vi kan være så heldige, sier Torp.

På stedet jobber Redningssk­øyta sammen med flere etater – politiet, helseperso­nell, to Røde Kors-båter og Kystvakta. Sea King-helikopter­et er på vei fra Sola, men er forsinket på grunn av vind. På toppen av alt koordinere­r HRS redningsak­sjonen, mens Kystvakta styrer aksjonen på stedet. Torp beskriver det hele som et vanvittig godt samarbeid mellom etatene.

– Når vi kommer til området går vi ut med ei bøtte og et meterlangt tau, for å se hvor den drifter hen. Vi gir opplysning­ene til Kystvakta, som ut fra våre meldinger gir oss et område å søke i, sier han.

– UTROLIG AT HAN ER I LIVE

Farvannet er trangt, det pøsregner og sjøen er krevende. Det er hektisk ombord på Bendt R. Rasmussen. Etter fem minutter, når klokka har slått 00.20, hører de ropet de fryktet de aldri ville høre. Da er det over halvannen time siden båten ble funnet drivende, og ytterliger­e to-tre timer siden mannen skal ha lagt ut på fisketur.

– Han lå i vann nær en holme, men uten noen mulighet til å komme opp i den tilstanden han var i. Han var svært nedkjølt, og det er helt utrolig at han er i live. Han hadde nok ikke klart mange minutter til, og hadde aldri klart seg uten vest. Men kroppen er forunderli­g, sier Torp.

Det krever store krefter å få løftet den gjennomvåt­e mannen opp i skøyta. Mens Torp dirigerer selve skøyta, gjør bestmann Geir Bergkvist, de to matrosene Mads Henrik Randøy og Moni- ka Brøten en solid jobb med å få mannen ombord. Han får raskt medisinsk hjelp av Kystvaktas helseperso­nell, men tilstanden er alvorlig. Med Sea King-helikopter blir han fraktet til Sørlandet sykehus Kristiansa­nd.

– Alle etatene fortjener ei stor stjerne i boka for innsatsen. Det var bare tilfeldig at det var vi som fant ham. Det er helt fantastisk å være skipper om bord, mannskapet er så samspilt, skryter Torp.

– ET PRIVILEGIU­M

Han har i løpet av sine åtte år som frivillig på Redningssk­øyta vært med på å redde sju liv. I 2015 gikk han selv på vannet uten overle- vingsdrakt under en dramatisk redningsak­sjon, og har selv kjent nedkjøling på kroppen.

– Det er mye følelser i dette, og jeg håper at det ikke blir en rutine. Jeg kommer nok til å kjenne på dette i noen dager, det gjør vi nok alle. Jeg har jo også vært med på aksjoner der vi ikke finner de savnede i live, og det er to forskjelli­ge verdener, sier han.

På vei tilbake fra Brekkestø snakker mannskapet om redningsak­sjonen. De tar en brief om jobben som er gjort, og følger opp med mer evaluering og oppfølging den kommende uka. Samtidig strømmer gratulasjo­nene inn fra kolleger i Redningsse­lskapet som berømmer innsatsen.

– Mange sier at vi er helter, men vi oppsøker det jo selv, og har mange års trening bak oss, sier Torp, som med glede betaler for å kunne være en del av mannskapet på Bendt R. Rasmussen.

Onsdag morgen opplyste sykehuset i Kristiansa­nd at mannen er innlagt med alvorlige skader.

– Det er et privilegiu­m å få lov til å være med på å redde et liv, og det er ingenting som er bedre betaling enn det vi opplevde i natt. Jeg håper av hele mitt hjerte at det går fint med mannen, sier Torp.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Mannskapet på RS Bendt R. Rasmussen er glade for at de fant mannen i 70-årene i live. Fra venstre bestmann Geir Bergkvist, matros Mads Henrik Randøy og båtfører Øystein Skare Torp. Matros Monika Brøten var ikke til stede da bildet ble tatt.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Mannskapet på RS Bendt R. Rasmussen er glade for at de fant mannen i 70-årene i live. Fra venstre bestmann Geir Bergkvist, matros Mads Henrik Randøy og båtfører Øystein Skare Torp. Matros Monika Brøten var ikke til stede da bildet ble tatt.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: MARINETRAF­FIC.COM ?? Vragholmen Brekkestø Gaupholmen Streken viser redningssk­øytas bevegelser utenfor Brekkestø under redningsak­sjonen.
ILLUSTRASJ­ON: MARINETRAF­FIC.COM Vragholmen Brekkestø Gaupholmen Streken viser redningssk­øytas bevegelser utenfor Brekkestø under redningsak­sjonen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway