Fædrelandsvennen

16-åring tiltalt for dobbeltdra­pet

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Rettssaken mot 16-åringen starter som planlagt 19. juni.

5. desember i fjor ble Jakob Abdullahi Hassan (14) og Tone Ilebekk (48) knivstukke­t og drept ved Wilds Minne Skole på Lund. Dagen etter tilsto en ungdomssko­leelev fra Kristiansa­nd drapene.

Fredag ble det tatt ut tiltale mot den nå 16 år gamle gutten. Tiltalen er tatt ut av Statsadvok­atene i Agder, etter ordre fra Riksadvoka­ten.

Rettssaken er allerede berammet i Kristiansa­nd tingrett og vil starte som planlagt mandag 19. juni.

16-ÅRING SKAL FORKLARE SEG

– Etter planen vil det gå med tre dager til hovedforha­ndlingene, sier statsadvok­at Jan Tallaksen, som skal være aktor i saken.

At det er to drapsofre vil kunne få betydning i straffeskj­erpende retning. Den samlede straffen kan likevel ikke settes høyere enn 15 års fengsel, som er maksimalst­raffen for lovbrytere under 18 år. I Norge er normalstra­ffen for et drap 12 års fengsel.

16-åringens forsvarer, Svein Kjetil Stallemo, bekrefter at tiltalte kommer til å forklare seg for retten.

– Han erkjenner straffskyl­d etter tiltalen, sier Stallemo til Fædrelands­vennen.

60 KNIVSTIKK

I tiltalen framgår det at 14 år gamle Jakob Abdullahi Hassan ble knivstukke­t cirka klokka 16. Kort tid senere ble Tone Ilebekk (48) knivstukke­t. Ofrene ble stukket flere steder på kroppen og de ble til sammen rammet av totalt 60 knivstikk.

16-åringen har selv forklart at han angrep Ilebekk fordi hun blandet seg inn i situasjone­n. 48-åringen var ute og gikk tur med hunden og ble et tilfeldig offer.

Etter drapet skal 16-åringen ha gjemt kniven bak en stein i nærheten av sitt eget hjem. Dagen etter var han på skolen som vanlig, før han ble kalt inn til vitneavhør hos politiet. Han ble etter hvert siktet og tilsto da drapene umiddelbar­t.

Under rettssaken vil politiet som var på stedet forklare seg og politiets kriminalte­knikere vil gjøre rede for funnene som ble gjort under åstedsgran­skingen. Rettsmedis­insk institutt vil gjøre rede for innholdet i obduksjons­rapporten.

En psykologsp­esialist som har undersøkt den tiltalte 16-åringen skal også vitne i løpet av rettssaken.

 ?? FOTO: MAGNUS NØDLAND SKOGEDAL ?? Det er satt av tre dager til rettssaken mot 16-åringen som har erkjent dobbeltdra­pet på Lund 5. desember i fjor.
FOTO: MAGNUS NØDLAND SKOGEDAL Det er satt av tre dager til rettssaken mot 16-åringen som har erkjent dobbeltdra­pet på Lund 5. desember i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway