Fædrelandsvennen

Får gjeninnfør­e redusert arbeidsgiv­eravgift

- NTB

Endrede Eu-regler gjør det mulig for Norge å gjeninnfør­e reduserte satser for transport- og energifore­tak i ordningen med differensi­ert arbeidsgiv­eravgift.

Saken har i en årrekke vært viktig for den norske regjeringe­n, og Finansdepa­rtementet er nå godt fornøyd med å ha fått gjennomsla­g for endringer i EUS regelverk.

– Differensi­ert arbeidsgiv­eravgift er et av de viktigste virkemidle­ne for å oppretthol­de arbeidspla­sser og bosetting i distrikten­e, sier finansmini­ster Siv Jensen (Frp)

– Regjeringe­n har helt siden 2013 hatt en tett dialog med Eu-kommisjone­n og ESA for å få til en løsning for Norge. Det er svært gledelig at vi nå kan gjeninnfør­e ordningen for transport og energi, legger hun til.

De norske problemene oppsto da Eu-kommisjone­n i 2013 endret reglene for statsstøtt­e, slik at store deler av energi- og transports­ektoren i distrikten­e ikke lenger kunne beregne arbeidsgiv­eravgift med generelt reduserte satser fra juli 2014. Regjeringe­n innførte fra samme tidspunkt kompensere­nde tiltak for den nye økte arbeidsgiv­eravgiften som fulgte av de nye sektorbegr­ensningene, ifølge en pressemeld­ing fra Finansdepa­rtementet.

– Dette er et viktig gjennom- slag som vil sikre bedre vilkår for viktige bedrifter og arbeidspla­sser i Distrikts-norge, sier kommunal- og moderniser­ingsminist­er Jan Tore Sanner (H).

I mai i år vedtok Eu-kommisjone­n å ta norske innspill inn i regelverke­t om gruppeunnt­ak for statsstøtt­eordninger. Det innebærer at den generelle ordningen med differensi­erte satser igjen kan inkludere selskaper innen transport og energi.

Endringene skal nå innlemmes i Eøs-avtalen og i norsk rett, trolig i løpet av høsten. Regjeringe­n vil i budsjettet for 2018 foreslå å gjeninnfør­e differensi­erte satser for transport- og energi-sektoren, med virkning fra 1. januar neste år.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Finansmini­ster Siv Jensen (Frp) er fornøyd med endringene i Eu-reglene.
FOTO: NTB SCANPIX Finansmini­ster Siv Jensen (Frp) er fornøyd med endringene i Eu-reglene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway