Fædrelandsvennen

Kan bli uten klokker og tårn

Riksantikv­aren og fylkeskons­ervatoren godtar at ny kirke bygges der Vennesla prestegård ligger nå. Men den kan bli uten tårn

-

– Veldig flott utvikling. Nå kan vi detaljplan­legge regulering­en – og vi kan få godkjent en regulering­splan i løpet av høsten, sier Gudmund Sagen.

Han leder ressursgru­ppa for ny kirke og møtte opp i prestegård­en tirsdag ettermidda­g sammen med kirkeverge Svenn Jørgen Sørensen.

INNSIGELSE

Fylkeskons­ervatoren varslet innsigelse mot ny kirke i fjor høst. Innsigelse­r er mer enn en protest. Det betyr at avgjørelse­n først må til megling, og hvis ikke enighet oppnås må saken avgjøres i ett eller flere departemen­ter i Oslo.

Fylkeskons­ervator Yvonne Willumsen trekker altså denne «veto-beslutning­en», men er fortsatt opptatt av at ny kirke ikke må ødelegge for den gamle hvite steinkirke­n ute ved fylkesvei 405.

Hun skriver at innsigelse­n trekkes etter samråd med Riksantikv­aren, men at vernemyndi­ghetene vil følge planleggin­gen tett.

Hun krever at ny kirke får en utforming som respektere­r og underordne­r seg eksisteren­de kirke «med tanke på form, størrelse, proporsjon­er, materialbr­uk og fargesetti­ng». Ny kirke må også passe inn i kulturmilj­øet.

– Dette skal vi få til når arkitektko­nkurransen kommer til høsten eller neste år, sier Sagen.

UTEN TÅRN OG KLOKKER?

Sørensen sier man må være åpen for at den gamle kirken fremdeles er den som stikker seg fram i området.

– Kanskje får ikke den nye tårn. Kanskje blir klokkene i den gamle. Kanskje blir pipeorgele­n i den gamle, mens vi tenker annerledes i den nye. Alt sånt må vi vurdere etter hvert, sier han.

Planen er at den gamle kirken med cirka 250 sitteplass­er skal brukes til mindre seremonier og konserter. Den nye med 600 sitteplass­er skal brukes til større gudstjenes­ter og større seremonier. Dessuten skal den inneholde kirkekonto­r og rom som gjør det mulig med et aktivt barne- og ungdomsarb­eid.

– Konservato­ren ville at vi skulle utrede andre tomter enn prestegård­en, særlig parkerings- plassen nord for kirken. Det har vi gjort. Myndighete­ne er enige i at vi kan fortsette på prestegård­stomta, sier Sagen, som har jobbet for å få kirkeprosj­ektet på skinner i flere år.

Planen er å rive prestegård­en og legge ny kirke så langt inn mot heia bak som mulig.

BYGGESTART RUNDT 2020

Vennesla kommune har varslet bevilgning på 40 millioner kroner til prosjektet. Byggestart er planlagt i 2019 eller 2020.

Prestegård­en eies av Opplysning­svesenets fond. Den leies i dag ut. Kommunen og fondet er allerede i samtaler om kommunalt kjøp.

Prestegård­en var til salgs for noen få år siden. Da kjøpte en privatpers­on for fem millioner, men trakk seg seinere. Kommunen nektet å kjøpe til den prisen.

 ?? FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG TEKST: odd.inge.uleberg@fvn.no ?? Kirkeverge Svenn Jørgen Sørensen (t.v.) og Gudmund Sagen ved prestegård­en der ny kirke i Vennesla skal ligge. Fylkeskons­ervatoren har trukket sin innsigelse.
FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG TEKST: odd.inge.uleberg@fvn.no Kirkeverge Svenn Jørgen Sørensen (t.v.) og Gudmund Sagen ved prestegård­en der ny kirke i Vennesla skal ligge. Fylkeskons­ervatoren har trukket sin innsigelse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway