Fædrelandsvennen

– Her foregår det forskjells­behandling

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

Olav K. Eivindson og Torkild Evindson føler seg lurt av Vennesla kommune som foreslår å rive forretning­sbygget deres til fordel for park uten å spørre eierne først. Nå ber de politikern­e hjelpe.

– Du kan skrive at jeg er fly forbanna. Vi fratas jo alle verdier og fremtidige utviklings­muligheter av eiendommen vår, uten at vi er underrette­t, sier Olav K. Eivindson.

91-åringen bor i Venneslas eldste forretning­sgård, etablert i sentrum på 1940-tallet. Han har vært styreleder i Vest-agder Energiverk og innehatt omtrent alle verv som er mulige for Vennesla Arbeiderpa­rti.

Før helga var det Fædrelands­vennen som informerte Eivindson-familien om at den nye områdeplan­en for sentrum nord foreslår park på eiendommen deres. De ante ingenting.

– Vi kan ikke godta at vår eiendom skal ofres for at andre i sentrum skal få økt kvalitet og utnyttelse av sine eiendommer, sier sønnen Torkild Evindson.

– FORSKJELLS­BEHANDLING

Han sender nå brev til politikern­e der han ber om at sentrumspl­anen utsettes.

Over veien for Eivindson planlegger Svendsen-gruppen kjøpesente­r. Svendsen har allerede fått lov å planere ferdig og anlegge parkerings­plass der Nesheims småbruk og dyrkede mark før lå.

Politikern­e har også vedtatt at Svendsens eiendom Trekanten senter ikke må røres når det skal lages nye forslag til veiløsning­er.

Torkild Eivindson legger ikke skjul på at han mener det foregår forskjells­behandling fra kommunens side, og at noen grunneiere lyttes til, mens andre ikke får svar en gang.

FØLGES IKKE

Også Moseid-familien, som eier Meierigård­en, protestere­r kraftig på områdeplan­en for sentrum.

I planprogam­met fra ifjor, står det:

«Det skal gjennomfør­es plan- prosesser som bidrar til å fremme engasjemen­t, ideer og synspunkt blant innbyggern­e. (...) Det vil bli gjennomfør­t arbeidsmøt­er/ dialogmøte­r med grunneiere og aktuelle interesseg­rupper underveis i planarbeid­et.»

– Vi har flere ganger sendt informasjo­n til kommunen om at vi ønsker å medvirke og at vi har ulike forslag. Vi har ikke hørt noe, ikke etter at vi har purret heller. Det virker som noen grunneiere får møter i det stille med kommunen, mens vi andre ikke hører noe. Dette er alvorlig, sier Torkild Eivindson, som mener kommunen ikke oppfyller sitt eget planprogra­m.

Han og Moseid lanserte for eksempel sine egne kjøpesente­rplaner som de gjerne ville ha diskutert med kommunen

KREVER STOPP

Både Moseid-familien og Eivind- son-familien krever at politikern­e stopper planen og sender den tilbake til rådmannen med pålegg om å samhandle bedre med grunneiern­e i sentrum.

Da områdeplan­en for sentrum ble lansert, sa plansjef Eivind Mauland at han ønsket samarbeid med grunneiern­e slik at kommune og næringsliv i fellesskap kunne planlegge et bedre sentrum.

I vinter ble han fjernet fra jobben med sentrumspl­anen og nå vil han ikke kommentere om løftene han kom med er innfridd eller ikke.

– BEKLAGELIG GLIPP

Saksbehand­ler for planen, Elena Samuelsen, kaller det en beklagelig glipp at ikke Eivindson ble informert om park-planene.

Hun er ikke enig i forskjells­behandling. Hun sier medvirknin­g er vanlig ved oppstart av en plan. Deretter er medvirknin­g best under høringsrun­den, som ikke er satt i gang ennå.

– Selvsagt kunne vi foreslått parken på det ubebygde området på naboeiendo­mmen til Eivindson. Det er slike forslag vi nå ønsker politisk debatt rundt. Men før vi kan ha debatt, er det lurt å legge fram noe konkret, sier Samuelsen.

Torkild Eivindson mener hele gågata må vurderes omgjort til park. Da blir foredeler og ulemper like for alle grunneiere. Alternativ­t vil han ha park ved kulturhuse­t der er det parkerings­plass og vei i dag.

 ?? FOTO: ODD-INGE RØNING ULEBERG ?? Olav K. Eivindson (91) og sønnen Torkild Eivindson føler seg lurt. Nå ber de politikern­e redde forretning­seiendomme­n deres. Kommunens planlegger­e vil ha park der bygningen står
FOTO: ODD-INGE RØNING ULEBERG Olav K. Eivindson (91) og sønnen Torkild Eivindson føler seg lurt. Nå ber de politikern­e redde forretning­seiendomme­n deres. Kommunens planlegger­e vil ha park der bygningen står

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway