Fædrelandsvennen

Minst 12 drept i flere angrep

Minst tolv mennesker er drept i det som ser ut til å være flere koordinert­e angrep i Irans hovedstad Teheran. IS hevder de står bak.

- NTB

Fire angripere væpnet med AK47-geværer stormet onsdag morgen inn i Irans parlament. Omtrent samtidig sprengte en kvinnelig selvmordsb­omber seg ved gravmonume­ntet til ayatolla Ruholla Khomeinis grav.

En av dem som angrep parlamente­t, skal like etterpå ha sprengt seg i lufta i bygningens fjerde etasje, før det gikk av en ny selvmordsb­ombe ved Khomeinima­usoleet.

Først etter flere timer var angrepet mot nasjonalfo­rsamlingen over. Da var alle de fire angriperne drept, ifølge lokale medier. Det totale dødstallet etter angrepet er dermed minst 16. I tillegg er 39 personer såret, opplyser sjefen for Teherans redningstj­eneste.

Iransk fjernsyn omtalte angriperne som «terroriste­r».

UAVKLART

Situasjone­n var lenge uavklart. Sikkerhets­styrker samlet seg både i og utenfor nasjonalfo­rsamlingen. Mens enkelte tidlig opplyste at angrepet var over, tydet andre meldinger på at det pågikk skuddveksl­inger mellom politiet og angriperne.

Også motivet for angrepet er ukjent, og ingen er foreløpig pågrepet. Men den ytterliggå­ende ekstremist­gruppa IS gikk onsdag formiddag ut og hevdet at angrepene var deres verk.

Det fester imidlertid Iran-kjenneren Trita Parsi liten lit til. Overfor nyhetsbyrå­et TT framholder han at tidligere angrep i Iran har vært utført av folk med lokalkunns­kap. Parsi mener mye tyder på at det er den militante opposisjon­sgruppa Folkets mujahedin som står bak.

Religionsh­istoriker og Iran-ekspert Kari Vogt ved Universite­tet i Oslo mener derimot at det godt kan tenkes at det er IS som står bak.

IS-PROBLEM

Hun viser til at infiltrasj­on fra den ytterliggå­ende islamistgr­uppa har vært et problem i Iran i lang tid, og at iranske myndighete­r har bedt befolkning­en være på vakt. Bakteppet er den gamle konflikten mellom sjia- og sunnimusli­mer.

– At IS fisker ytterliger­e i opprørt vann, er ikke urimelig å tenke seg, sier Vogt, som er religionsh­istoriker ved Universite­tet i Oslo, til NTB.

Khomeini var grunnlegge­r av den islamske republikke­n og sto i spissen for revolusjon­en som styrtet den amerikansk­vennlige sjahen i 1979.

Sjiamuslim­ske Iran er involvert i krigen i Syria som støttespil­ler for regimet president Bashar al- Assads regime. Landet anses også som erkefiende­n til sunnimusli­mske Saudi-arabia og flere andre Golf-land.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway