Fædrelandsvennen

Italia advarte britene om en av terroriste­ne

- PER THIEMANN, POLITIKEN / FÆDRELANDS­VENNEN

Italienske myndighete­r varslet britene da den ene terroriste­n i London flyttet fra Italia til Storbritan­nia. Men ingenting ble gjort.

Håndterer vi terrortrus­selen på helt feil måte? Det er et spørsmål som skaper debatt både i og utenfor Storbritan­nia etter hvert som detaljene om gjerningsp­ersonene bak lørdagens terrorangr­ep i London blir kjent.

Politiet i London offentligg­jorde tirsdag at den tredje gjerningsp­ersonen var Youssef Zaghba – en 22 år gammel italiensk-marokkaner som bodde i den østlige delen av London. Politiet opplyser om at Youssef Zaghba ikke var i verken politiets eller etterretni­ngstjenest­ens søkelys som en potensiell terrorist.

BLE VARSLET

Den sistnevnte opplysning­en vekker imidlertid kritikk og undring. For ifølge The Guardian ble britiske myndighete­r varslet av italienske myndighete­r da Zaghba flyttet til Storbritan­nia i fjor.

Youssef Zaghba vokste opp i Marokko, men etter at hans foreldre gikk hver til sitt flyttet hans mor til Italia. Italienske myndighete­r ble oppmerksom på Youssef Zaghba da han ble stanset ved flyplassen i Bologna i Italia i mars 2016.

Ifølge avisen Corriere della Serra ankom Zaghba flyplassen med en enveisbill­ett til den tyrkiske byen Istanbul, uten annen bagasje enn en liten ryggsekk. Tyrkia blir ofte brukt som et transittla­nd for folk fra vestlige land som ønsker å komme seg inn i Syria.

TO AV TRE

Telefonen hans ble undersøkt, og viste seg å inneholde videoer og bilder med religiøst inn- hold, skriver den italienske avisen. Etter et avhør ble Zaghba løslatt, men italiensk politi orienterte britisk politi da Zaghba flyttet til London kort tid etter.

Med de nye opplysning­ene står det klart at minst to av de tre gjerningsp­ersonene var kjente navn for myndighete­ne, uten at de av den grunn var oppmerksom­me på at de var potensiell­e terroriste­r.

I 2015 etterforsk­et britisk politi en annen av terroriste­ne, Khuram Butt, men konkludert­e med at han ikke utgjorde noen terrortrus­sel. Dette har vakt oppsikt, ettersom Butt tok del i en Tv-dokumentar om britiske jihadister i fjor.

De nye detaljene har nå ført til en debatt om politiets ressurser og en mer dyptgående debatt om hva som hjelper mest i kampen mot terrortrus­selen. Spørsmålet er om dette påvirket dagens valg i Storbritan­nia.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Politiet i Italia varslet britene om Youssef Zaghba (22) da han i fjor flyttet til England. Ingen ting skal ha blitt gjort.
FOTO: NTB SCANPIX Politiet i Italia varslet britene om Youssef Zaghba (22) da han i fjor flyttet til England. Ingen ting skal ha blitt gjort.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway