Fædrelandsvennen

– Truer veksten i norsk økonomi

-

Fall i boligprise­ne kan være nok til å ødelegge den positive utviklinge­n norsk økonomi er ventet å ha framover, mener OECD.

Boligmarke­det og tilliggend­e bekymringe­r rundt gjeldsbela­stningen i norske husholdnin­ger er helt sentrale risikomome­nter i norsk økonomi, påpeker organisasj­onen OECD i sin siste verdensrap­port om de økonomiske utsiktene.

Pilene peker absolutt i riktig retning for Norges del, og den positive utviklinge­n økonomien er inne i, vil få ytterliger­e vind i seilene i år og neste år, men boligmarke­det utgjør en risiko som kan legge en betydelig demper på festen: «Hvis markedet snur nedover, kan det legge en betydelig demper på forbrukere­tterspørse­len når formuesvek­sten går i revers», skriver OECD.

Målrettede virkemidle­r

En nedkjøling av boligmarke­det har vært ønsket og ventet, i Oslo og på landsbasis, etter flere år med stor prisvekst. Men da Eiendom Norge tirsdag meldte at prisene falt 1,1 prosent nominelt i mai, var det et prisfall nasjonalt og i Oslo (-1,4 prosent) som overrasket analytiker­e og markedskje­nnere.

Fallet i hovedstade­n er ventet å fortsette en stund til, og det er altfor tidlig å si om boligprisf­allet

blir bredere, mer langvarig og dypere enn analytiker­ne forutsette­r.

Finansmini­ster Siv Jensen (Frp) mener Oecd-rapporten føyer seg inn i gode skussmål for norsk økonomisk politikk.

– Vi har kommet oss raskt gjennom utfordring­ene vi møtte som følge av oljeprisfa­llet. Veksten er på vei opp, og arbeidsled­igheten er på vei ned. Samtidig har vi har fortsatt utfordring­er knyttet til å øke sysselsett­ingen, og derfor setter vi inn målrettede virkemidle­r, blant annet mot langtidsle­dige og unge, sier Jensen.

veksten skyter fart

Hovedbudsk­apet til OECD er uansett utpreget optimistis­k for 2017 og 2018: Større privat forbruk og økte investerin­ger i petroleums­sektoren og i fastlandsø­konomien vil bidra til å skape ytterliger­e vekst i den norske økonomien.

Sysselsett­ingen skal ta seg opp ytterliger­e, arbeidsled­igheten begynne å falle og prisstigni­ngen normaliser­e seg på rundt 2,5 prosent, etter å ha ligget lavt i flere år, ifølge World Economic Outlook

❞ Vi har kommet oss raskt gjennom utfordring­ene vi møtte som følge av oljeprisfa­llet.

SIV JENSEN, finansmini­ster

OECD anslår en vekst i Fastlands-bnp på 1,7 prosent i år, som skal stige ytterliger­e til 2,1 prosent neste år.

Prognosene samsvarer godt med de utsiktene makroøkono­mer og andre prognosema­kere her til lands har lagt for dagen – og som regjeringe­n og støttepart­iene legger til grunn for enigheten om revidert nasjonalbu­dsjett onsdag. Statistisk sentralbyr­å (SSB) legger fram sine prognoser for de neste tre årene torsdag.

fortsatt høy ledighet

Derimot synes fallet i arbeidsled­igheten å være svakere enn den blåblå regjeringe­n kunne ønske seg. Fra 4,7 prosent i fjor, skal den falle til 4,4 prosent i år og ytterliger­e til 4,2 prosent neste år. Selv om regjeringe­ns tiltak for å avhjelpe skadevirkn­ingene av oljekrisen har bidratt til å holde norsk økonomi godt oppe de siste årene, så er arbeidsled­igheten fortsatt høy etter norske standarder, poengterer OECD.

Organisasj­onen peker på at også at utviklinge­n i oljeprisen­e vil ha avgjørende betydning for den økonomiske utviklinge­n – både opp og ned.

Samtidig er det usikkerhet om hvordan eksportret­tede virksomhet­er vil påvirkes av Storbritan­nias foreståend­e utmeldelse av EU, samtidig som risikoen er høyere enn normalt på grunn av generell økonomisk og politisk usikkerhet internasjo­nalt.

NTB

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? En Oecd-rapport mener den positive utviklinge­n i norsk økonomi kan få seg et skudd for baugen etter at boligprise­ne falt i mai.
FOTO: NTB SCANPIX En Oecd-rapport mener den positive utviklinge­n i norsk økonomi kan få seg et skudd for baugen etter at boligprise­ne falt i mai.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway