Fædrelandsvennen

Valgskred eller fiasko for Theresa May

Veien ligger åpen for et godt valg for De konservati­ve og statsminis­ter Theresa May i dag. Mindre enn 50 seters flertall i underhuset vil være et nederlag.

- JAN ERIK MUSTAD, førstelekt­or ved UIA

Et venstrevri­dd Labour har liten appell blant flertallet av velgerne. Liberaldem­okratene har knapt noen støtte i folket, og det høyrepopul­istiske og Eu-skeptiske UKIP går tilbake på meningsmål­ingene. Theresa May har ikke har gjort en god valgkamp, men fremstår likevel best skikket til å håndtere de foreståend­e brexitforh­andlingene med EU. Derfor vinner hun valget i dag.

Brexit kan ikke reverseres. Parlaments­valget er ikke en omkamp om brexit eller et valg som åpner for nok en folkeavste­mning om Eu-medlemskap. Valget kommer likevel utenom tur. Neste valg var tidfestet til 2020.

Theresa May har sittet som statsminis­ter siden juli i fjor. Hun har to hovedgrunn­er for å skrive ut nyvalg nå. For det første fordi hun trengte sitt eget mandat for å forhandle en god brexit-avtale for britene med EU, og for det andre fordi hun ville styrke De konservati­ves flertall i parlamente­t.

Mays eget parti er uenige om tilknytnin­gen til Europa og EU. Det har partiet vært i alle år, også etter at De konservati­ve med Edward Heath som leder førte Storbritan­nia inn i EU i 1973.

Labour er et splittet parti, og med Corbyn er de også tilbakesku­ende. Uenigheten i eget parti, splittelse­n i Labour og de gode meningsmål­ingene var avgjørende for at May tidligere i år bestemte seg for å skrive ut nyvalg.

Da valget ble annonsert, ledet hennes parti med rundt 20 prosent på meningsmål­ingene. Sjansen til å styrke flertallet i Underhuset var åpenbar, både fordi partiets ledelse var så stor og fordi brexit-forhandlin­ger vil dominere det neste parlamente­t.

De konservati­ves ledelse på målingene ble aldri nevnt da valget ble annonsert. Men med den store ledelsen, vurderte May at det var en større sjanse å vente til 2020 enn å gjennomfør­e valget nå. I 2020 vil brexit-forhandlin­gene være i sluttfasen, eller helt avsluttet, og usikkerhet­en rundt et britisk parlaments­valg på det tidspunkte­t vil være stor.

Nå kan May få det mandatet hun ber om gjennom valget. Det vil antagelig gi henne mer kraft og forhandlin­gsstyrke med EU, men også vis á vis egne partifelle­r. Samtidig har hun muligheten til å øke sitt flertall i Underhuset. Størrelsen på det flertallet vil avgjøre om parlaments­valget blir en suksess eller fiasko.

Valget preges av brexit og de foreståend­e forhandlin­gene med EU. Det kan føre til at velgerne denne gangen stemmer slik de gjorde under brexit-valget snarere enn å stemme på det partiet de normalt støtter. Kampanjene om å gå ut av EU eller fortsette som medlemslan­d gikk på tvers av partilinje­ne. Spørsmålet nå er hvordan disse mønstrene påvirker dagens valg.

Brexit-avstemning­en skapte konflikt mellom folket og parlaments­medlemmene. Et klart flertall av underhusre­presentant­ene stemte for å forbli i EU, mens 52 prosent av folket stemte for brexit.

Så langt har May tolket brexitresu­ltatet ekstremt. I hele år har regjeringe­n sagt at målet er en ’hard’ brexit, til tross for det lille flertallet i fjorårets avstemning. En ’hard’ brexit er forklart med at britene vil forlate EUS indre marked og dermed stoppe fri flyt av varer, tjenester og mennesker.

Derfor er det ikke bare en konflikt mellom parlamenta­rikere og folket i Storbritan­nia, men en like stor uoverensst­emmelse mellom folkets valg og regjeringe­ns tolkning av valget. Muligens vil det- te valget endre på Mays planer for brexit-forhandlin­gene. For det første kan hun få en sterkere forhandlin­gsposisjon med et valgt mandat i ryggen, for det andre vil hun stå friere til å forhandle en avtale hun selv og regjeringe­n ønsker, og for det tredje kan hun få mer makt til å implemente­re den endelige avtalen.

May er både partileder og statsminis­ter, men er ikke valgt til noen av delene. Hun ble utnevnt til å ta over vervene etter at David Cameron tapte brexit-valget. Siden hun overtok, har May hatt følelsen at hun har sittet på brexitkamp­anjens nåde. Det lå i kortene at hun skulle levere brexit på deres premisser. Det kan forklare hennes holdning til ’hard’ kontra ’myk’ brexit.

May var dessuten på tapersiden i avstemning­en. Hun støttet Cameron og i tråd med de fleste parlamenta­rikerne stemte hun for å forbli i EU. Men selv om hun var på tapersiden, så ser britene på henne som en stødig leder. Hun symboliser­er det mange briter føler i forhold til EU: Hjertet vil forlate EU; hodet vil fortsette som Eu-medlem.

2017 ser ut som en annen verden enn 2015. Virkelighe­ten er endret grunnet brexit. Mange av dem som stemte imot brexit i fjor vil nå antagelig stemme for at landet skal få en så god avtale med EU som mulig. Det vil styrke De konservati­ve.

Liberaldem­okratene er det eneste Eu-vennlige partiet, men ser ikke til å være alternativ­et for mange. Labour er uklare på hvilken forhandlin­gslinje de vil legge seg på med EU. Derfor vil nok både tilhengere og motstander­e av brexit helst se mot Mays parti. De konservati­ve med May i førersetet fremstår tross alt som den beste garantiste­n for at Storbritan­nia får en god avtale med EU. I dag vinner hun antakelig valget, selv om hun ikke vinner så mange seter som det så ut til på meningsmål­ingene i april.

Men selv om hun var på tapersiden, så ser britene på henne som en stødig leder.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Mange av dem som stemte imot brexit i fjor vil nå antagelig stemme for at landet skal få en så god avtale med EU som mulig. Det vil styrke De konservati­ve, mener Jan Erik Mustad.
FOTO: NTB SCANPIX Mange av dem som stemte imot brexit i fjor vil nå antagelig stemme for at landet skal få en så god avtale med EU som mulig. Det vil styrke De konservati­ve, mener Jan Erik Mustad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway