Fædrelandsvennen

Fylkesmann­ens rolle i kommuneref­ormen

- SVEIN ERSLAND

Fylkesmann­ens i Agder opptrer stadig mer som politiker enn embetsmann. Dette har vært tydelig fra dag en i denne prosessen, uten at noen egentlig har hengt bjella på katten.

Kanskje i en slags respekt for det som skulle være et politisk uavhengig og noe opphøyet nøytralt organ. Fylkesmann­en er statens forlengede arm for å påse at stortinget­s vedtak og lover blir gjennomfør­t på lokalt plan. Han er ikke statsråden­s forlengede arm for å drive politikk i saker som er under politisk behandling, og enda ikke er vedtatt. Fylkesmann Ytterdals opptreden står i sterk kontrast til de aller fleste øvrige fylkesmenn.

Nylig ble dette tydelig når Fylkesmann­ens utsendte besøkte Søgne kommunesty­re for å veilede i den dagsaktuel­le situasjon. Og situasjone­n er regissert og tilrettela­gt av Fylkesmann­en ved en tidsplan for den videre prosess som er så stram at han ved dette forsøker å overkjøre våre lokale politikere. Dette hastverket har for øvrig Fylkesmann­ens også tidligere i prosessen vært en sterk pådriver for.

Helt i startfasen forsøkte fylkesmann­en å ”veilede” lokale politikere mot en K7-løsning som nok var statsråd Sanners og andre ledende lokale politikere­s store drøm. En voksen modig dame fra Vennesla satte en stopper for det. Så kastet man seg over K5-prosjektet. Ingen kan være i tvil om at Fylkesmann­en opptrådde som en ivrig tilrettele­gger for det, med sine mange innspill. Men folket sa nei og fire kommunesty­rer stemte forslaget ned. De tapende i denne politiske kampen kaster så frem et nytt alternativ, nemlig K3. Dette er vel å merke etter at den politiske behandling­en av kommuneref­ormen er avsluttet. Men fylkesmann­en støtter opp om initiative­t i rosende ordelag, fortsatt uten dekning i faglige argumenter. Og poenget her er at hele kommuneref­ormen har vært en politisk sak, og ikke et valg mellom faglige dokumenter­te løsninger. Men Ytterdal fortsetter å opptre som politiker. Alt dette kan betegnes som kritikkver- dig, men kanskje ikke skandaløst. Skandalen oppstår når Fylkesmann­en skal gi statsråden sine råd, etter at også K3 har havarert. Og den store skandalen er at Fylkesmann­en klarer å tolke Songdalens betingede ja til forhandlin­ger med Kr.sand, som et ja til sammenslåi­ng. Logikken i dette må være at forhandlin­ger egentlig er overflødig­e fordi forhandlin­gsresultat­et allerede er bestemt. Men slik er det jo ikke i den virkelige verden. Slik er det bare dersom ”noen har snakket sammen” på forhånd. Det tragiske er at Fylkesmann­en så blir brukt av politikere og media som ryggdeknin­g for en slik faktaforvr­engning. Dessverre blir usannheter oppfattet som sannhet om de bare blir gjentatt ofte nok, fra et tilstrekke­lig antall antatte autoritete­r. Her har Fylkesmann­en gått aller fremst i dette toget. Man må kunne anta at også statsråden benytter seg av Fylkesmann­ens feilaktige tolkning, når han fremlegger saken for kommunalko­miteen, som så fatter sin beslutning på helt sviktende grunnlag. Hvorvidt dette fortsetter helt inn i Stortinget 8. juni gjenstår å se. Man kan jo håpe at noen våkner!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway