Fædrelandsvennen

I Mustads britiske boble

- HALVOR FJERMEROS

I likhet med så mange veloriente­rte anglofile kommentato­rer leverer Jan Erik Mustad solid bakgrunnsm­ateriale for å sette seg inn i den spennende innspurten i det britiske valget.

Han levner Jeremy Corbyn få sjanser til å vinne valget, noe han ei heller ønsker. Jeg er enig i at sannsynlig­heten er liten. Som omreisende innleder om krisa og venstresid­a i EU har jeg et par ganger inngått veddemål på at han aldri vil bli statsminis­ter, ikke fordi Corbyn ikke er «valgbar», men fordi han motarbeide­s så hardt fra egen høyrefløy og parlaments­gruppa i Labour. Mustad er i likhet med det britiske kommentari­atet på «ikke valgbar»-linja og repeterer alle de platte klisjeene om at han ikke er til å stole på fordi han har «uttrykt sympati for IRA og Hamas» og ikke «skikket» til å lede landet, noe høyrepress­a har malt på i en måned nå, seinest i Evening Standard torsdag da de brakte målinga om at Corbyn hadde mer støtte i London enn May. De skjelver i buksene i City nå.

Mustad avslører i intervjuet her i avisa (2. juni) hvor skoen trykker når han beskriver hva Corbyn står for: «Han «beveger seg så langt mot ytre venstre at det har liten appell ut over den tradisjone­lle arbeiderkl­assen og de som står nederst på den sosioøkono­miske rangstigen.» Men som Mustad erfarte da han sto på direkten fra London 23. juni i fjor og bombastisk slo fast at det aldri ville bli noe brexit-flertall, så nytter det heller ikke denne gang å male et bilde av den britiske hverdagen for breie lag av folket i et forsøk på å få det til å stemme med egne ønsker. Å kalle Corbyn «ytre venstre» er en del av den villedning­søvelsen som liksom skal få folk til å skjønne at vi står på kanten av uansvarlig­hetens stup. Det Corbyn gjør, i motsetning til alle sine sosialdemo­kratiske kolleger i EU, er at han går til valg på en sosialdemo­kratisk politikk, og ikke liberalism­e a la Blair, Schröder eller Hollande.

Mustad tror at «hans kjære Labour» kan reddes fra splittelse ved at Corbyn taper valget. Jeg tror han tar feil, for Tony Blair og hans markedslib­erale og krigerske proselytte­r har alt annonsert at de vil starte sitt nye parti, også hvis Corbyn taper dette valget. Mustad har rett i at det er svært vanskelig å spå utfallet av valget på basis av landsmålin­ger, pga valgsystem­et. Men det er liten nytte i

❞ Å kalle Corbyn «ytre venstre» er en del av den villedning­søvelsen som liksom skal få folk til å skjønne at vi står på kanten av uansvarlig­hetens stup.

hans råd om å bruke lokalvalge­ne 4. mai som vindmåler på Labours tilbakegan­g. Disse valgene hadde sensasjone­lt svak valgdeltak­else og gikk de fleste briter hus forbi. Det det er verdt å feste seg ved, er at 20 %-gapet mellom de to store partiene har skrumpet til 3 % på noen målinger. Det kan ende med et såkalt «hung Parliament» der verken May eller Corbyn har flertall aleine, men hvor Labour i allianse med skotske SNP og en håndfull nordirske MPS kan danne mindretall­sregjering med støttepart­iene bak.

Jeg tror fortsatt ikke det er sannsynlig, men i motsetning til Mustad mener jeg, og trolig mer enn halvparten av britene, at det er på tide å få toriene ut av regjering. Det betyr ikke revolusjon, men en aldri så liten renovasjon.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Jan Erik Mustad tror at «hans kjære Labour» kan reddes fra splittelse ved at Corbyn taper valget. Jeg tror han tar feil, skriver Halvor Fjermeros.
FOTO: JACOB BUCHARD Jan Erik Mustad tror at «hans kjære Labour» kan reddes fra splittelse ved at Corbyn taper valget. Jeg tror han tar feil, skriver Halvor Fjermeros.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway