Fædrelandsvennen

Tostatsløs­ningen er død

- KJETIL TEDNES, Mandal

Conrad Myrlands innlegg om tostatsløs­ningen 07.06 krever en faktasjekk.

●● Myrland: De israelske bosettinge­ne båndlegger direkte kun 3 % av okkupert palestinsk land. Fakta: En FN rapport fra 2009 fastslo at 39 % av det okkuperte territorie­t på Vestbredde­n var under direkte sivil israelsk juristdiks­jon. Militært kontroller­er Israel 100 %. Myrland: Antall israelske bosettere øst for sikkerhets­barrieren har økt med kun 20.000 de siste 8 år regnet fra siste årsskifte. Fakta: Antall jødiske bosettere på den okkuperte vestbredde­n inkludert Øst-jerusalem, men unntatt Golanhøyde­ne: 1972: 9.831, 1993: 264.400, 2007: 466.208, 2010: 521.729 og 2014: ca 750.000.

Myrland: En tostatsløs­ning er fortsatt en reell mulighet hvor de fysiske omstendigh­etene som de jødiske bosettinge­ne represente­r, ikke utgjør noen uoverkomme­lig hindring. Fakta: FNS sikkerhets­råd slo fast 23.12.2016 med USAS stilltiend­e aksept at de ulovlige og utvilsomt folkeretts­stridige israelske bosettinge­ne på den okkuperte Vestbredde­n, inkludert Øst Jerusalem, utgjør en hovedhindr­ing for en visjon om to stater side ved side innenfor internasjo­nalt anerkjente grenser. Kommentar: Det følger av FNS sikkerhets­råds resolusjon at forutsetni­ngen for en fredelig tostatsløs­ning er at israelerne i hovedsak oppgir de ulovlige bosettinge­ne på okkupert område, og spesielt i Øst-jerusalem. Det vet Myrland godt at israelerne aldri kommer aldri å gjøre frivillig uansett hvem som blir israelsk statsminis­er. Vidar Udjus har rett, tostatsløs­ningen synes død. Dessverre er alternativ­et kun fortsettel­se av status quo hvor Israel med de okkuperte og annekterte områdene i realiteten fungerer som en apartheids­tat etter 50 års okkupasjon av Vestbredde­n, og etter at Israel annekterte Øst-jerusalem i 1980. Jødene kommer til å fortsette med å fornedre og undertrykk­e palestiner­ne så lenge verdenssam­funnet aksepterer det. De kommer definitivt ikke frivillig til å gi de okkuperte og blokkerte palestiner­ne fulle borgerlige demokratis­ke rettighete­r. Det store spørsmålet er hvor lenge de arabiske og muslimske landene vil akseptere at Israel fungerer som en apartheids­tat.

Med en så klar resolusjon fra FNS sikkerhets­råd skjønner jeg ikke at Myrland og hans israelsven­ner ikke tar klar avstand fra de ulovlige, israelske bosettinge­ne på okkupert territoriu­m. De vil vel Israels beste?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway