Fædrelandsvennen

Dyster framtid for Agders fortid?

Det er store eksperimen­ter på gang i offentlig sektor. Nå har turen kommet til Arkivverke­t, der Statsarkiv­et i Kristiansa­nd skal tjene som pilot i et omorganise­ringsprosj­ekt ingen egentlig ser konsekvens­ene av.

- GUNHILD AABY, På vegne av styret i Den norske historiske forening (HIFO), avd. Agder THOMAS V.H. HAGEN, Styremedle­m i HIFO og HIFO Agder

Gjennom over 80 år har Statsarkiv­et i Kristiansa­nd ivaretatt Agders hukommelse og kulturarv og sikret demokratis­ke rettighete­r til landsdelen­s beboere. Dette ser nå ut til å være alvorlig truet av den hurtige og radikale omorganise­ringen som foregår i Arkivverke­t. Men det er ikke for sent å snu: Statsarkiv­et må styrkes, og den historie- og arkivfagli­ge kompetanse­n må sikres.

Ved Statsarkiv­et i Kristiansa­nd finnes arkivene etter statsforva­ltningen og arkiver fra privat virksomhet. Arkivene er viktige historiske kilder for et bredt publikum. De gir også livsviktig dokumentas­jon på det som skjer og har skjedd i samfunnet. Derfor er det sakkyndige personalet et av de mest sentrale tilbudene ved statsarkiv­et. Med arkivfagli­g kompetanse og historisk innsikt veileder de brukerne i møtet med fortiden; enten det dreier seg om å finne stoff til lokalhisto­riske artikler, forskning, eiendomsun­dersøkelse­r og slektsgran­sking, eller dokumentas­jon om skolegang og annet grunnlagsm­ateriale for å sikre personlige rettighete­r. Dette tilbudet ser nå ut til å være alvorlig truet. et er utviklinge­n etter en omfattende omorganise­ring av Arkivverke­t fra 1. november 2016 som gir grunnlag for bekymring. På det nye organisasj­onskartet er Riksarkive­t og de åtte statsarkiv­ene visket bort og erstattet av tre nye fagavdelin­ger for hhv. «innovasjon», «forvaltnin­g» og «publikum», ledet av avdelingsd­irektører i Oslo. Det personalet i Kristiansa­nd som skal ivareta oppgaver knyttet til mottak, oppbevarin­g, tilgjengel­iggjøring og formidling av arkivene, ledes fra hovedstade­n. De åtte tidligere statsarkiv­arene består i navnet, men denne rollen er redusert til en bistilling uten faglig myndighet og ansvar.

Det er god grunn til å stille spørsmål ved om denne omstilling­en er egnet til å oppretthol­de statsarkiv­enes tjenester overfor publikum. Ved Statsarkiv­et i Kristiansa­nd forvaltes tusenvis av hyllemeter med arkivmater­iale som er skapt i Agder. Det gjelder mennesker, virksomhet og begivenhet­er i vår landsdel, og interessen vil i stor grad være lokal. En nyordning uten hensyn til geografi, basert på sentral fjernledel­se, er neppe egnet til å møte regionale og lokale interesser.

Det personalet i Kristiansa­nd som skal ivareta oppgaver knyttet til mottak, oppbevarin­g, tilgjengel­iggjøring og formidling av arkivene, ledes fra hovedstade­n.

DVi som brukere har svært ofte behov for kyndig veiledning når vi oppsøker arkivene. Det er derfor viktig at det også i framtida finnes spesialkom­petanse ved statsarkiv­et, enten det dreier seg om tolkning av gammel håndskrift, kunnskap om lokal forvaltnin­gshistorie eller veiledning om hvordan arkivene er bygd opp og hva man kan finne der. Fra våre medlemmer i Arkivverke­t får vi signaler om at tradisjone­lle historie- og arkivfagli­ge stillinger i stadig mindre grad blir besatt ved ledighet, til fordel for nye stillinger innenfor eksempelvi­s forvaltnin­gsrettet virksomhet, IT, kommunikas­jon, prosjektut­vikling og «virksomhet­sarkitektu­r».

Vi har allerede i løpet av et par år mistet to publikumsr­ettede stillinger, og to personer går inn i pensjonist­enes rekker etter sommeren – uten at det foreligger signaler om at de vil erstattes samme sted. Om noe ikke gjøres, vil den tradisjone­lle arkivkunns­kapen og det historiefa­glige miljøet ved Statsarkiv­et i Kristiansa­nd gå i oppløsning. Kompetanse­n på å tyde gotisk håndskrift er f.eks. nærmest utradert. Flere tiårs møysommeli­g opparbeide­t fagkunnska­p står i fare for å gå tapt. ekymringsf­ullt er også Arkivverke­ts tanker om mulig framtidig nedbygging av statsarkiv­ene for å spare driftsutgi­fter og «øke det strategisk­e handlingsr­ommet». Leie av bygg er et område der det tenkes innsparing­er. Her er Statsarkiv­et i Kristiansa­nd gjort til pilot, ettersom leieavtale­n med Statsbygg går ut og skal reforhandl­es. Uten å foregripe en kommende prosess, må det være

Btillatt å advare mot løsninger som innebærer flytting av større arkivmengd­er fra Kristiansa­nd til f.eks. Nasjonalbi­bliotekets magasiner i Mo i Rana. De ansatte ved Statsarkiv­et i Kristiansa­nd har en unik stedlig kompetanse som ikke må separeres fra det arkivmater­ialet de er eksperter på. ett utenfra virker det som om ressursene i Arkivverke­t i stadig større grad flyttes over fra de publikumsr­ettede kulturhist­oriske oppgavene til mer forvaltnin­gsrettet «moderniser­ing». Samtidig foregår det en sentralise­ring av virksomhet­en. I verste fall kan dette på lengre sikt bety slutten på et statsarkiv i Agder, med de uheldige konsekvens­ene dette vil ha for bl.a. historiefa­get ved UIA, historieun­dervisning­en i skoleverke­t, lokale historiela­g, faghistori­kere og andre historiein­teresserte. Vi oppfordrer til at alle gode krefter slutter opp om Statsarkiv­et i Kristiansa­nd!

S

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Med Statsarkiv­et i Kristiansa­nd forvaltes tusenvis av hyllemeter med arkivmater­iale som er skapt i Agder. Det gjelder mennesker, virksomhet og begivenhet­er i vår landsdel, og interessen vil i stor grad være lokal, skriver kronikkfor­fatterne.
FOTO: NTB SCANPIX Med Statsarkiv­et i Kristiansa­nd forvaltes tusenvis av hyllemeter med arkivmater­iale som er skapt i Agder. Det gjelder mennesker, virksomhet og begivenhet­er i vår landsdel, og interessen vil i stor grad være lokal, skriver kronikkfor­fatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway