Fædrelandsvennen

Her går det med 40 mill. offentlige kroner årlig

Bevilgning­ene til Sørlandets Kunstmuseu­m må mer enn dobles for å realisere planene i den nye Kunstsiloe­n. Det offentlige blir bedt om å bidra med 40 millioner i året fra 2021.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Investerin­g i kunst og kultur er en fremtidsre­ttet sak, og det tror jeg våre politikere er bevisst på. Dette er en fantastisk mulighet for vår region, og vi håper på en positiv behandling slik at vi kan sette i verk det vi har planlagt, sier Reidar Fuglestad, direktør i Sørlandets Kunstmuseu­m.

Sørlandets Kunstmuseu­m skal inn i den nye kunstsiloe­n på Odderøya. Nå skal kommune, stat og fylke bestemme hvor mye årlig offentlig støtte de skal få. Forslaget er at Sørlandet Kunstmuseu­m får økt sine bevilgning­er fra dagens 15 millioner til 40 millioner i 2021.

Det skjer ikke uten debatt, og onsdag utsatte fylkespoli­tikerne i Vest-agder saken. De vil først se om pengene fra staten kommer.

Frp er også kritisk til selve prosjektet.

– Frp mener det er galskap på å bruke så mye offentlig penger på denne siloen. Noen kaller det en gave, men det er i realiteten en regning til skattebeta­lerne på 600 millioner, sier Christian Eikeland, gruppelede­r i Frp.

opptrappin­g

Arbeidet med å bygge kunstsiloe­n skal etter planen starte neste år, mens den skal tas i bruk i 2021. Utbygginge­n vil koste 480 millioner forutsatt at man får momskompen­sasjon (se fakta). Driften vil altså koste det offentlige 40 millioner i året fra Sørlandets Kunstmuseu­m flytter inn.

– I første omgang får man da et helt nytt museum som er dobbelt så stort som i dag. Da kan vi forvente en vesentlig besøksøkni­ng, siden vi får et spektakulæ­rt bygg og et nytt innhold som blir vist fram på en bedre måte. Dette blir en regional spydspiss som vil være noe helt annet enn det vi har i dag, og vi kan bygge nettverk og relasjoner til kunst- og kulturaktø­rer i vår region, sier Reidar Fuglestad.

Det økte tilskuddet vil også gå til husleie i det nye bygget og til nyansettel­ser. Fuglestad ser ikke for seg at de vil komme tilbake etter 2021 og be om ytterliger­e økning. Veksten etter 2021 skal komme i form av egeninntek­ter.

– Vi kan ikke forvente at fellesskap­et skal finansiere all vekst. Min innstillin­g er at vi skal øke museets egeninntek­ter slik at de blir vesentlig høyere enn de er i dag, sier Fuglestad.

Fædrelands­vennen snakket med ham før det var klart at fylkespoli­tikerne utsetter saken. Politikern­e i Kristiansa­nd behandler saken neste uke.

fordeling

Hvis forslaget til drift av Kunstsiloe­n blir vedtatt, ligger det an til at Kristiansa­nd kommune må ut med åtte millioner i året (20 prosent) fra 2021. Vest-agder fylkeskomm­une bidrar med 4,8 millioner (12 prosent).

Men dette forutsette­r altså at staten dekker en andel på 60 prosent. Det vil si 24 millioner i 2021. Arbeiderpa­rtiets gruppelede­r, Randi Øverland, mener at de først må se om disse pengene kommer. Det blir ikke klart før i statsbudsj­ettet til høsten.

– Dersom fordelinge­n ikke oppretthol­des, kan dette bli svært dyrt for fylket og de andre regionale aktørene, sier Øverland som ikke deler Frps prinsipiel­le motstand mot kunstsiloe­n.

– Det er et spennende prosjekt, men med mange og vanskelige deler. Det gjelder styresamme­nsetningen, uklarhet om investerin­gsbeløp og altså et meget usannsynli­g og usikkert driftskons­ept. Det mest utfordrend­e er driften, sier Randi Øverland.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: MESTRES WÅGE ARQUITECTE­S OG MX_ ?? Det er avklart hvordan den nye Kunstsiloe­n skal se ut, men finansieri­ngen er ennå ikke avklart. Onsdag bestemte fylkespoli­tikerne at hele saken skulle utsettes. De mener det er for mye usikkerhet knyttet til prosjektet.
ILLUSTRASJ­ON: MESTRES WÅGE ARQUITECTE­S OG MX_ Det er avklart hvordan den nye Kunstsiloe­n skal se ut, men finansieri­ngen er ennå ikke avklart. Onsdag bestemte fylkespoli­tikerne at hele saken skulle utsettes. De mener det er for mye usikkerhet knyttet til prosjektet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway