Fædrelandsvennen

Mer larm enn sjarm

- ROY SØBSTAD

ACTION/EVENTYR «The Mummy»

USA 2016

Regi: Alex Kurtzman Manus: David Koepp, Christophe­r Mcquarrie, Dylan Kussman Aldersgren­se: 12 år

Indiana Jones tilsatt en dash «Mission: Impossible» med zombier og massive ødeleggels­er attåt: Basert på en sånn oppskrift er det rart at «The Mummy» ikke er blitt en festligere film.

Marvels superheltu­nivers har vært en større suksess enn selv den mest optimistis­ke filmselska­psmogul kunne drømme om. Nå har noen bestemt seg for å prøve det samme med de klassiske Universal-monstrene fra 1930- og 40-tallet. La oss håpe at de andre «Dark Universe»-filmene – dem om The Wolf Man, The Invisible Man, Frankenste­in og de andre – blir mer inspirerte enn «The Mummy».

Skrønen om det eldgamle, egyptiske gravkammer­et som åpnes og den ondsinnede mumien som vekkes til live, er blitt gjenfortal­t så mange ganger at nok en versjon enten krever betydelig ny- tenking eller store mengder vidd for å fungere. «The Mummy» har ikke nok av noen av delene.

I stedet kaster den oss ut i den ene situasjone­n mer hårete enn den andre – det er flashbacks til oldtidas Egypt i det ene øyeblikket og fly som styrter over England i det neste – uten noen gang å ta seg tid til å bygge opp en ordentlig spenningsk­urve. Og Tom Cruise sine forsøk på Harrison Ford-aktig selvironi virker aldri mer enn sånn passe overbevise­nde.

 ??  ?? Tom Cruise og Annabelle Wallis har hovedrolle­ne i eventyrfil­men «The Mummy», nok en gjenfortel­ling av den gamle egyptiskfo­rbannelse-fra-oldtida-skrønen.
Tom Cruise og Annabelle Wallis har hovedrolle­ne i eventyrfil­men «The Mummy», nok en gjenfortel­ling av den gamle egyptiskfo­rbannelse-fra-oldtida-skrønen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway