Fædrelandsvennen

Stasjonsvo­gntur på første klasse

Den er stor, vakker, stillegåen­de som en myk sommerbris og sporty. Pluss mye mer!

- TEKST: TOR MJAALAND

Når BMW kommer med nye modeller, gjør de det med stil. De forkaster sjelden utseende og linjer som har fungert, men velger å oppgradere der bilfolket merker det mest, på utstyr, kjørekomfo­rt og innvendige detaljer. Så også med nye 5-serie Touring, bilen som på mange måter er midt i blinken for norgesmark­edet, ikke minst om du velger xdrive, altså drift på alle fire hjulene. Litt større enn forgjenger­en er den, med bagasjevol­um som forsiktig nærmer seg 600 liter, drøyt 100 kilo lettere og med ditto økning på nyttelaste­n.

Vi har tidligere vakkert omtalt 5-serien etter å ha kjørt sedanversj­onen. I Norge har så langt de fleste valgt stasjonsvo­gnutgaven Touring, og slik blir det nok også denne gang selv om konkurrans­en fra de prisgunsti­ge plug inutgavene utvilsomt hardner til. Foreløpig er ikke Touring å få i ladbar versjon.

over Millionen

Men du får så mye mer om du velger denne bilen. Og har råd til det. Versjonen vi kjørte, med en rekkesekse­r med 265 hestekreft­er og fullstappe­t med utstyr, kryper nok over millionen i innkjøpspr­is. Men går du for 190-dieselhest­eren, og klarer deg med utstyret fabrikken har lagt inn i den såkalte innstegsmo­dellen, er prislappen 617.000 kroner. Da får du litt av en bil, og en god del mer om du legger til noen attraktive utstyrspak­ker, slik de fleste gjør. Og betaler for det.

Men nå skal det dreie seg om noen formiddags­timer i 530d xdrive. Faktisk noen timer som tar kjørefølel­sen og opplevelse­n av å sitte bak rattet til nye høyder. Det er fort å hevde at «bedre kan det ikke bli», og så kommer det sikkert nye løft både når det gjelder utstyr og motorer neste gang modellen fornyes.

krefter i overflod

Med 265 hestekreft­er og et dreiemomen­t på godt over 600 Nm har du krefter i overflod og gjør unna 0-100 km/t på 5,6 sekunder. Det er raskt! I tillegg skjer det så fløyelsblø­tt og stille takket være isolasjon, dieselmoto­r du nesten ikke hører sviver og en åtte trinns girkasse av sedvanlig Bmw-kvalitet. Mange har hevdet at på automatgir er BMW rett og slett best i klassen.

Med komfortset­er som stiller seg inn slik du selv har valgt, og førerstøtt­e og sikkerhet som sterkt nærmer seg den selvkjøren­de bilen, gjør BMW bilturen til en opplevelse jeg gjerne skulle unnet andre. Litt av en overgang å sette seg inn i min Corolla 2001-modell etter Touring-turen! Uten å si et vondt ord om gamlebilen som bare går og går uten å mukke.

Pekefinger­en

Som godt voksen og langt fra superdigit­al bilist er det herlig å oppleve et dashbord og instrument­er så ryddig og oversiktli­g at du etter få sekunder føler at du har kontroll over det meste. Den nye og langt større berøringss­kjermen er enkel å håndtere, og morsomt er det å kunne dreie på pekefinger­en foran skjermen og heve eller senke lydnivået på radioen.

En annen detalj der 5-serien Touring skiller seg ut er at vinduet i bakdøra kan åpnes separat. En genial måte dersom du skal sette fra deg et par bæreposer eller ta ut småting fra bagasjerom­met. På den utstyrstun­ge bilen vi prøvde var det også helelektro­nisk hengerfest­e. Koster rundt 10.000 kroner ekstra, men både praktisk og elegant.

«svinger Bak»

Etter noen kilometer på svingete Høvåg-veien der xdrive-systemet fikk vist seg skikkelig fram, skulle vi snu og motvillig levere bilen tilbake. Trang var snuplassen, men med styring også på bakhjulene, var det enkelt å snu de nødvendige 180 gradene. Og velger du sportsmodu­s på slike veier, blir bilen yr som en ungfole og øker smilefrekv­ensen hos føreren.

BMW 530d xdrive Touring møter tøffe konkurrent­er som E-klassen fra Mercedes og gjerne også nye Volvo V90. I tillegg til at Audi A6 er ventet i helt ny utgave om ikke lenge. Men bilen har så mye kvalitet i seg at premiumutf­ordrerne ganske sikkert skal få føle at her leverer BMW en bil som frakter deg, passasjere­ne og gjerne også bagasjen på første klasse.

Til og med to vakre løpende rådyr dukket opp for å ta en rask titt på bilen da vi fotografer­te den ved Andøen Gård.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Ryggekamer­aet holder høyt nivå på bilen.
FOTO: TOR MJAALAND Ryggekamer­aet holder høyt nivå på bilen.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Separat åpning av bakvinduet er en lur løsning.
FOTO: TOR MJAALAND Separat åpning av bakvinduet er en lur løsning.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Innvendig finner vi kanskje de største nyhetene, blant annet den store berøringss­kjermen.
FOTO: TOR MJAALAND Innvendig finner vi kanskje de største nyhetene, blant annet den store berøringss­kjermen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway