Fædrelandsvennen

Betimelig kredittinn­stramming

At det strammes inn på reglene for forbrukslå­n og kredittkor­t, er dessverre nødvendig.

-

Finanstils­ynet er i ferd med å stramme inn på regelverke­t for kredittkor­t og forbrukslå­n. Ifølge Dagens Næringsliv vil bankene snart få lov til kun å utstede ett kredittkor­t per kunde uten å foreta en grundig sjekk av vedkommend­es privatøkon­omi. Det ene kortet skal i tillegg ha en kredittram­me på maksimalt 25.000 kroner.

Bakgrunnen er veldokumen­tert.

Både antall kredittkor­t og gjelden knyttet til dem, har skutt kraftig i været siden 2013. Riktignok utgjør forbrukslå­n kun tre prosent av norske husholdnin­gers gjeld, men stod likevel for nesten åtte prosent av gjeldsveks­ten i tolvmånede­rsperioden fram til 31. mars i år. Og som Finanstils­ynets direktør, Morten Baltzersen, uttaler til DN: «I tillegg til å øke risikoen i forbrukern­es egen økonomi, kan økningen i forbrukslå­n bidra til økte utlånstap og svekket omdømme for finansnæri­ngen.»

Både tradisjone­lle banker

og mindre, mer spesialise­rte finansfore­tak markedsfør­er forbrukslå­n, gjerne knyttet til diverse typer kredittkor­t. Det er produkter som raskt blir meget dyre for den som ikke har stålkontro­ll på egen økonomi fra måned til måned. Den store delen av finansnæri­ngen som yter lån og kreditt til privatpers­oner, strever kontinuerl­ig med å finne den rette balansegan­gen mellom forsvarlig kredittvur­dering på den ene siden, inntektsgi­vende salg på den andre. Nå virker det som om vi er inne i en periode da salgsivere­n har tatt overhånd igjen, og da er det på sin plass at Finanstils­ynet gjør jobben sin og strammer inn. For næringen selv klarer det åpenbart ikke.

De nye retningsli­njene

må også ses i sammenheng med ambisjonen­e om et sentralt gjeldsregi­ster. Intensjone­n er at banker og andre finansfore­tak skal kunne kontroller­e opplysning­er fra potensiell­e kunder om eksisteren­de gjeldsbela­stning, og slik hindre svake sjeler fra å ta opp lån som de ikke vil kunne betjene. Ventelig fatter Stortinget et vedtak om gjeldsregi­steret før sommeren, og dessverre synes også det å være nødvendig.

Nå virker det som om vi er inne i en periode da salgsivere­n har tatt overhånd igjen

 ??  ?? Morten Baltzersen, Kredittils­ynets sjef, varsler innstrammi­ng av regleverke­t for kredittkor­t og forbrukslå­n.
Morten Baltzersen, Kredittils­ynets sjef, varsler innstrammi­ng av regleverke­t for kredittkor­t og forbrukslå­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway