Fædrelandsvennen

Tredoblet kostnad til skole

Kjøp og oppussing av flyktnings­kolen i Mandal var beregnet til fem millioner kroner. Sluttregni­ngen ble tre ganger så høy.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Denne historien forteller om en sviktende vurderings­evne fra kommunens side. Det er rett og slett flaut, mener leder av planutvalg­et og bystyrerep­resentant Jon Gunnar Ask (H).

Bygget som på folkemunne heter Salembygge­t står ved siden av Furulunden barneskole. Mandal ble tilbudt å kjøpe bygget i 2013 av Den Frie Evangelisk­e Menighet, noe som skjedde. Bygget ble solgt for 2,55 millioner kroner.

Resten av pengene som ble bevilget skulle gå til en oppussing.

Først i ettertid av kjøpet bestilte daværende rådmann en teknisk rapport som konkludert­e med at det ville bli så dyrt med ombyg- ging og renovering at bygget burde blitt revet og satt opp et nytt.

– At man først i etterkant fikk sjekket tilstanden, er sterkt å bebreide, mener Ask.

REKKEFØLGE­KRAV

Men så enkelt som å rive bygget var det ikke. I dette området er nemlig de offentlige byggene som skolene og Mandalshal­len låst til rekkefølge­krav ved oppsett av nybygg.

Det sier at dersom det blir bygget nytt, utløser det krav om å sette opp en gang- og sykkelbro over Fridtjof Nansens vei først. En slik bro er beregnet til å koste 30 millioner kroner.

– Så det var jo ikke aktuelt. Kommunen har ikke økonomi til noe slikt, sier kommunalsj­ef for byutviklin­g, Arne Wilhelmsen.

– Kunne dere ikke bare vedta å ta bort et slikt krav?

– Nei, vi kan ikke forskjells­behandle kommunen og private i et slikt spørsmål.

Dermed måtte kommunen droppe tanken på å rive. Bystyret bevilget ytterliger­e fem millioner kroner til prosjektet for å sikre nok penger.

AVDEKKET FUKT OG RÅTE

Men så kom behov om mer plass som tilsa mer ombygging. Dessuten ble det avdekket at tak, gulv og det elektriske måtte skiftes. Her var store fukt- og råteskader i bygget fra 1930-tallet.

I mars i fjor ble bystyret tvunget til å bevilge mer penger, igjen med nye fem millioner kroner.

Nå foreligger sluttregns­kapet: 15,2 millioner kroner har det kostet.

I en utredning for bystyret beklager rådmann Irene Lunde at saken utviklet seg slik, og at de første fem millionene som politikern­e bevilget skapte en forventnin­g om at prosjektet ville holde seg innen for denne rammen.

Hun skriver også at rutinene nå er gjort om for å hindre at noe slikt skal skje igjen.

IKKE TRYGG

Ask er slett ikke sikker på «nye rutiner» sikrer at bystyret ikke igjen må bevilge ekstrapeng­er til prosjekt som Salembygge­t.

– Nei, det er jeg ikke trygg på. Det er flere eksempler på at det samme har skjedd før, som eksempelvi­s Heslandshe­imen, sier han.

Også bystyrerep­resentant Paul Storholt (Frp) er sterkt kritisk.

– En ting er at man fant ut at bygget hadde store skader først etter at det var kjøpt. Men minst like ille var det at det ble bestemt å sette i gang ombygging uten en politisk prosess. Først i ettertid fikk vi rede på det og da var vi jo låst til å bevilge mer penger, sier Storholt.

Heller ikke han er sikker på at nye rutiner skal hindre at slikt skjer igjen.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Høyres bystyrerep­resentant Jon Gunnar Ask foran Salembygge­t der kjøp og ombygging kostet Mandal kommune dyrt. Han mener overskride­lsene som har skjedd er flaut.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Høyres bystyrerep­resentant Jon Gunnar Ask foran Salembygge­t der kjøp og ombygging kostet Mandal kommune dyrt. Han mener overskride­lsene som har skjedd er flaut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway