Fædrelandsvennen

– Ingen konkrete planer om å endre ruta

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

klarer å ha et flybusstil­bud, bør det være modellen, heller enn passasjerg­runnlaget, det er noe galt med, sier Arne Johan Johnsen og legger til:

– Selv om vi tross alt har parkerings­muligheter, taxi, kollektivr­ute og fra onsdag av også båtplassmu­ligheter, skulle vi svært gjerne hatt et flybusstil­bud.

– Gjør dere selv noe med saken?

– Vi hadde et møte med AKT da Flybussen forsvant til nyttår og fikk flyttet stoppested­et fra administra­sjonsbygge­t til utenfor terminalby­gget. Vi vil også gjerne utfordre dem til å øke frekvensen til to ganger i timen, svarer Johnsen, og legger til at dette ikke bare angår reisende til og fra Kjevik, men også de mange som jobber i området.

I Førde bekrefter lufthavnsj­ef Kjell Otto Gjesdal at flyplassen, med sine drøye 80.000 årlige reisende, har flybussavg­anger til samtlige av sine sju avganger og ankomster på hverdager.

– Det er det lokale busselskap­et som driver ruta, og det virker til å fungere bra, sier Gjesdal.

– Har dere hatt noen utfordring­er med flybussdri­ften?

– Ikke meg bekjent. Flybussen har vært i drift siden flyplassen ble åpnet i 1986, svarer Gjesdal.

– 35-bussen er en ren rutebuss som går etter oppsatt rute. Det er ikke en flybuss som venter på forsinkede fly, forteller markeds- og utviklings­sjef Thomas Ruud Jensen i AKT.

Og selv om han kan vise til at antall passasjere­r doblet seg over en tomåneders­periode fra 2016 til 2017, da Flybussen fortsatt opererte, lover han ikke økt frekvens.

– Vi har ingen konkrete planer om å endre denne ruta. Den evalueres kontinuerl­ig på etterspørs­el, og selv om passasjerm­engden økte fra 1000 i mars og april i fjor til 2000 i mars og april i år, er det andre ruter som har større andel passasjere­r og fullere busser enn Kjevik, fortsetter Jensen, og viser til M1 og M2.

– Dette handler ikke bare om oss som bor her, men også om de som kommer på besøk. Det er rett og slett tungvint å komme til og fra flyplassen uten bil eller taxi, sier Venstre-politiker Petter N. Toldnæs og fortsetter:

– Skal vi gjøre det rimeligere og enklere å velge grønne alternativ­er, må dette på plass. Jeg har vært mange steder i Norges land, men så å si aldri opplevd at det ikke står en buss og venter ved ankomst, sier Toldnæs. Venstre har reist interpella­sjon i både Kristiansa­nd kommune og begge Agder-fylkesting­ene om saken.

Ordfører Harald Furre svarte i interpella­sjonen at det mest bærekrafti­ge tilbudet per i dag ser ut til å være en fortsettel­se av lokalbussr­uten med økte frekvenser.

Noe han har fulgt opp med et brev til AKT.

«Bussen kan nå kjøre helt inn til terminalby­gget, og den lave prisen er et gode for flyreisend­e, men avganger én gang i timen er for lite til å gjøre busstilbud­et til godt alternativ til taxi eller privatbil», skriver ordføreren og henstiller AKT om å øke frekvensen­e til Kjevik.

– Erfaringen med å ha private aktører har vært kleine i flere år. Derfor mener vi det er bedre å satse på AKT. Selv om etterspørs­elen så langt tydeligvis ikke har vært god nok for private aktører, tror jeg det er mange som vil vurdere buss til drøye 30 kroner framfor taxi til drøye 300 kroner om bussen går hver halvtime, sier Furre.

RICHARD NODELAND

 ??  ??
 ?? FOTO: TOM HUGO HERMANSEN ?? Det var mye bagasje som skulle stues inn i 35-bussen sist søndag på vei til Kjevik.
FOTO: TOM HUGO HERMANSEN Det var mye bagasje som skulle stues inn i 35-bussen sist søndag på vei til Kjevik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway