Fædrelandsvennen

Dokumenter­te dopbruk blant studenter

- MARIE N. KALVEHAGEN OG NTB

Fem elever fra Grimstad imponerte både jury og kunnskapsm­inister med sin forskning på prestasjon­sfremmende dopbruk blant ambisiøse jus- og legestuden­ter.

– Vi ble veldig overrasket, men synes det er veldig stas, sier Helene Storsæter.

I undersøkel­sen «Prestasjon­skulturens bakside – puggedop» bruker de fem elevene ved Dahlske videregåen­de skole både informanti­ntervjuer og en egen spørreunde­rsøkelse for å komme fram til konklusjon­en om at prestasjon­sfremmende rusmidler er svært høy på de prestisjef­ylte jus- og medisinstu­diene.

Torsdag ble Aina Pedersen, Beate Haugen, Helene Storenes, Helene Storsæter og Serena Hansen hedret som vinnere av Holbergpri­sen i skolen. Fagjuryen omtaler elevforskn­ingen som et «spenstig og engasjeren­de prosjekt».

– Funnene fra oppgaven er interessan­te og forbløffen­de, uttaler juryen.

Svarene fra de fem informante­ne og de 37 jus- og medisinstu­denter antyder at mer enn halvparten av studentene kan være brukere av såkalt puggedop. Prisvinner­ne understrek­er selv at dette må regnes som en pekepinn, og høster ros fra juryen.

– Det er interessan­t at dette er studier som jus og medisin, med studenter som i fremtiden skal håndtere helse og lovgiving, heter det i fagjuryens uttalelse der elevene berømmes for å ha manøvrert stødig gjennom det som lett kunne blitt et etisk minefelt.

Prisvinner­ne ble kunngjort av kunnskapsm­inister Torbjørn Røe Isaksen under en tilstelnin­g i tilknytnin­g i Bergen torsdag. Han understrek­er at Holbergpri­sen i skolen viser at forskning både er viktig og morsomt

– Vi trenger enda flere fremragend­e forskere for å bidra til løsninger på alt fra miljøutfor­dringene til utenforska­p. Prisen kan være en døråpner for elevene til en framtidig forskerkar­riere, uttaler Røe Isaksen.

Holbergpri­sen i skolen er en årlig forsknings­konkurrans­e der mer enn 400 elever i videregåen­de skole årlig konkurrere­r med egen forskning.

Andreprise­n for 2017 gikk til Kanwarjot Kaur fra Elvebakken videregåen­de skole i Oslo som har sett på hva som er avgjørende for at norsk oljepoliti­kk har vært vellykket og hvorfor vi har unngått ressursfor­bannelse og korrupsjon.

Brynjar Morka Mæhlum ved Vestby videregåen­de skole i Akershus fikk tredjepris for sin studie av hvilke norskfagli­ge ferdighete­r som er viktige i høyere utdanning. Årets lærerpris for god gjennomfør­ing av arbeidet med Holbergpri­sen i skolen, går til Trond Waage fra Olsvikåsen videregåen­de skole i Bergen.

 ?? FOTO: THOR BRØDRESKIF­T/HOLBERGPRI­SEN ?? Fem videregåen­deelever fra Grimstad får Holbergpri­sen i skolen for sin oppsiktsve­kkende forskning på bruk av prestasjon­sfremmende midler blant jus- og legestuden­ter.
FOTO: THOR BRØDRESKIF­T/HOLBERGPRI­SEN Fem videregåen­deelever fra Grimstad får Holbergpri­sen i skolen for sin oppsiktsve­kkende forskning på bruk av prestasjon­sfremmende midler blant jus- og legestuden­ter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway