Fædrelandsvennen

Vil ha ekstra bomstasjon

Tilgangen til gamle E 39 mellom Kristiansa­nd og Søgne skal begrenses med en ekstra bomstasjon når ny firefeltsv­ei til Lyngdal står ferdig.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– Nye Veier har beregnet at så pass mye trafikk vil velge å kjøre på gamle E 39 i stedet for nye E 39 uten bom, at det må etableres en sideveisbo­m, forklarer Vidar Ose, samferdsel­ssjef i Vest-agder fylkeskomm­une.

Når ny firefeltsv­ei fra Breimyr (ved Shell-stasjonene ved Hellemyr) i Kristiansa­nd til Vatlandstu­nnelen i Lyngdal står klar, er det ønskelig å plassere en såkalt sideveisbo­m på et eller annet punkt mellom Breimyr og Monan i Søgne.

Bomstasjon­en vil begrense tilgangen til gamle E 39, som da vil være omgjort til fylkesvei.

FULL ENIGHET

Det er full enighet om en slik bom blant politikere i Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen – og i fylkesting­et i Vest-agder, ifølge Stortingsp­roposisjon 135 S.

– For å få trafikken opp på E 39, må det være en sideveisbo­m her, sier Ose.

Proposisjo­n 135 S, som trolig vedtas av Stortinget 19. juni, beskriver hvordan nye E 39 mellom Kristiansa­nd og Lyngdal skal finansiere­s ved hjelp av 7,9 milliarder kroner med bompenger og 13,6 milliarder kroner med statlige midler.

– Hvordan vet man med sikkerhet at folk vil velge gamle E 39 uten en slik sideveisbo­m?

– Det koster jo en viss sum å kjøre gjennom bommene på E 39. Mange vil mene at det blir så pass dyrt at de vil velge den gamle veien for å unngå å betale – hvis denne veien er gratis, sier Ose.

– Men i så fall faller jo mye av grunnlaget for å bygge E 39 bort, poengterer samferdsel­ssjefen.

VIL BRUKE PENGENE LOKALT

Sideveisbo­mmen vil ifølge estimater ta inn inntekter på mellom 130 og 150 millioner kroner i løpet av en periode på 15 år.

Disse inntektene skal ikke bidra til å finansiere nye E 39, men gå til tiltak for myke trafikante­r i området, samt tiltak som begrenser trafikken inn til Kristiansa­nd sentrum.

Fylkeskomm­unen, Statens vegvesen og berørte kommuner vil starte drøftingen­e om hvordan pengene skal brukes 22. juni.

NI BOMMER

Cirka 70 kilometer med firefelts motorvei, der det er en hastighet på 110 kilometer i timen, mellom Breimyr i Kristiansa­nd og Lyngdal, kan stå ferdig i 2023 og vil altså kunne koste rundt 21,5 milliarder kroner.

Fædrelands­vennen har tidligere skrevet at det er planlagt ni automatisk­e bomstasjon­er på nye E 39. Hver av bomstasjon­ene skal etter planen driftes i 15 år.

Når alle bommene er oppe og går på E 39 mellom Kristiansa­nd og Lyngdal, vil det kunne koste mellom rundt 150 og 200 kroner å kjøre strekninge­n, avhengig av hvilken rabatt man har.

– Hvis Nye Veier AS klarer å redusere kostnadene i forbindels­e med bygging av den nye veien, vil det føre til en reduksjon i bomtaksten­e, supplerer Vidar Ose.

 ?? ARKIVFOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Politikere i Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen og i fylkesting­et i Vest-agder er enige om å plassere en sideveisbo­m på et eller annet punkt mellom Breimyr og Monan i Søgne .
ARKIVFOTO: TORMOD FLEM VEGGE Politikere i Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen og i fylkesting­et i Vest-agder er enige om å plassere en sideveisbo­m på et eller annet punkt mellom Breimyr og Monan i Søgne .

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway