Fædrelandsvennen

Furre vil ikke hjelpe 99-åring med sykehjemsp­lass

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

«Vi driver ikke tildeling av sykehjemsp­lasser i bystyret.» Det er ordfører Harald Furres svar til 99 år gamle Hans Bjarne Hansen, som er sliten av å stelle for seg og kona Ester (98)

– Furre kunne besøkt mannen og hjulpet han i møte med byråkratie­t og samtalt med Hansen om løsninger. I stedet henviser han bare til administra­sjonen. Jeg synes det er for dårlig, sier Vidar Kleppe, Demokraten­e.

Det var han som i en interpella­sjon ba om at sykehjemsp­lass ble innvilget for 99 år gamle Hansen og hans 98 år gamle kone Ester, som for noen måneder siden falt og pådro seg brudd i både rygg og ribbein.

Hun kvalifiser­te for institusjo­nsopphold, men valgte heller å bo hjemme siden mannen ikke fikk bli med på sykehjemme­t.

IMPONERT OVER HANSEN

Furre svarer at politikern­es jobb er å vedta kriterier for sykehjemsp­lass, ikke tildele dem. Det kommer en politisk sak før sommeren om slike kriterier i forbindels­e med en lokal forskrift om rettighete­r til sykehjemsp­lasser.

– La meg først si at jeg er imponert over 99-åringer som er så spreke som Hansen. Kommunen ønsker selvsagt også å bidra til at mentalt spreke 99-åringer har en verdig alderdom, svarer Furre, og fortsetter:

– Det er ikke vanskelig å forstå at en 99-åring ønsker hvile, men det er ikke alltid slik at heldøgnspl­assering på sykehjem er den beste løsningen.

Furre minner om servicebol­iger og han ber Hansen ta kontakt med servicetor­vet i kommunen for å se om det finnes bedre løsninger enn den han og kona har i dag.

TORSKEMIDD­AG

Hans Bjarne Hansen bare ler når Fædrelands­vennen ringer for å fortelle at det nå er kommet svar på brevet han sendte bystyret.

– Jeg har handlet torsk i dag og laget middag til meg og Ester som vanlig. Etter en slik økt blir jeg trøtt, men det er ikke synd på meg. Jeg vet jo at andre trenger sykehjemsp­lass mye før meg. Likevel: Det hadde vært godt med en trygg sykehjemsp­lass nå.

Hansen sier han egentlig er mest opptatt av de mange som greier å bo hjemme, men som sliter med å bevege seg.

HJELP TIL LEGEBESØK

– Jeg tok opp det i brevet til bystyret. Det koster fort 750 kroner for et legebesøk for folk som er dårlige til beins. Dette må betales av mennesker som sparer samfunnet for store beløp ved å greie seg selv. Her synes jeg kommunene må gjøre noe. Hvorfor kan ikke legene gå på hjemmebesø­k, eller kommunen hjelpe med transport, sier Hansen.

Beløpet på 750 kroner er hvis du kjøper privat hjelp til å besøke legen. Kommunen yter ikke denne tjenesten for folk.

Furre skriver at frivillige organisasj­oner tilbyr gratis hjelp, at fastlegen også kan gå på hjemmebesø­k, eller at det kan leies taxi. Han foreslår ikke noen ny kommunal ordning.

HADDE IKKE VENTET ANNET

– Er du skuffet?

– Nei da, nei da. Jeg hadde ikke ventet noe annet. Jeg greier meg fint fremdeles. Andre trenger plass mer enn meg. De burde bygge flere sykehjemsp­lasser, sier 99 år gamle Hans Bjarne Hansen.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? 99 år gamle Hans Bjarne Hansen steller for seg selv og kona Ester på 98. De feiret nylig 73-årsbryllup­sdag.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD 99 år gamle Hans Bjarne Hansen steller for seg selv og kona Ester på 98. De feiret nylig 73-årsbryllup­sdag.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Ordfører Harald Furre vil ikke hjelpe Hans Bjarne Hansen med sykehjemsp­lass. Furre er imponert over 99-åringen
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Ordfører Harald Furre vil ikke hjelpe Hans Bjarne Hansen med sykehjemsp­lass. Furre er imponert over 99-åringen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway