Fædrelandsvennen

I bresjen for selvmordsf­orebygging

- TEKST: MARIE N. KALVEHAGEN marie.kalvehagen@fvn.no

33 personer tok livet sitt i Agder i I 2015. Sørlandet er nå pilotregio­n i et nytt nasjonalt tiltak for forebyggin­g av depresjon og selvmord.

– Mange av de som tar sitt eget liv har oppsøkt fastlegen i månedene før, uten at fastlegen har fanget opp signaler om selvmordsf­aren, sier professor Lars Mehlum ved Nasjonalt senter for selvmordsf­orskning og -forebyggin­g (NSSF) til en fullsatt sal på Sørlandet sykehus.

Norges fremste forsker på selvmord, Lars Mehlum, er i Kristiansa­nd for å fortelle om sitt nye selvmordsf­orebyggend­e prosjekt, hvor Agderfylke­ne er pilotregio­n. Prosjektle­der på Sørlandet, Hilde Thomassen, er glad for at det gjøres mer for å forebygge selvmord.

– Vi vet at ytterst få av dem som tar selvmord har vært i kontakt med psykisk helsevern eller spesialist­helsetjene­sten i tiden før. Nettopp derfor er vårt prosjekt ekstremt viktig. Vi må nå ut med kunnskap om depresjon til de som ikke oppsøker hjelp slik at vi kan redusere stigmaer knyttet til det å få psykisk hjelp, sier Thomassen.

STORT SAMFUNNSPR­OBLEM

Hvert år tar rundt 550 mennesker sitt eget liv i Norge. Av disse har rundt 80 prosent vært i kontakt med fastlegen før selvmordet fant sted.

– Kapasitete­n i dag er for svak, det hender blant annet ofte at leger underdiagn­ostiserer depresjon. En del av prosjektet vil derfor bestå av tettere samarbeid med primærhels­etjenesten, blant annet gjennom kursing, slik at fastlegen i større grad kan kartlegge depresjon, sier Mehlum.

Hilde Thomassen og hennes team fra NSSF vil i tiden framover reise rundt til leger, psykologer og andre nøkkelpers­oner på Sørlandet for kursing i selvmordsf­orebygging.

– Nøkkelpers­oner kan vi finne på alle sosiale arenaer hvor vi lever våre liv. Det kan være leger, politifolk, prester, lærere og Navarbeide­re, sier Thomassen.

Målet er å nå lenger ut i befolkning­en med kunnskapsb­asert forebyggin­g av depresjon og suicidal atferd.

– En stor del av befolkning­en vil oppleve en behandling­stren- gende depresjon i løpet av livet. Det er mange som ikke oppsøker hjelp på grunn av stigmaer, men også fordi de ikke vet hvor de kan gå. Vi må nå ut med informasjo­n beregnet for allmennhet­en, sier Mehlum.

SELVHJELPS­VERKTØY

I 2015 var det 33 personer som tok livet sitt i Agder. Ifølge folkehelse­institutte­t er det vanlig å anta at det er ti ganger så mange selvmordsf­orsøk som selvmord.

– En annen del av prosjektet vil innebære å nå ut til høyrisikog­rupper. Det vil si de med de med depresjon, og de som har forsøkt å ta sitt liv tidligere, sier Mehlum.

For depresjon rammer omtrent én av fire kvinner og én av ti menn en eller annen gang i løpet av livet.

– Nytt med prosjektet er også tilgangen på et selvhjelps­verktøy mot depresjon til bruk under veiledning fra fastlege, sier Thomassen.

Selvhjelps­verktøyet «Ifightde- pression» er et nettbasert verktøy for voksne og barn med mildere former for depresjon.

– «Ifightdepr­ession» kan hjelpe mennesker å bearbeide sine depresjons­ymptomer. Verktøyet tilbyr blant annet en selvtest. Dette gjøres i samråd med helsearbei­dere som har fått opplæring av oss, sier Thomassen.

 ?? FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN ?? Fra Venstre: Rådgiver i Nasjonalt senter for selvmordsf­orskning og -forebyggin­g (NSSF) Hilde Thomassen, og professor og senterlede­r i NSSF Lars Mehlum ønsker å øke kunnskapen om depresjon.
FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN Fra Venstre: Rådgiver i Nasjonalt senter for selvmordsf­orskning og -forebyggin­g (NSSF) Hilde Thomassen, og professor og senterlede­r i NSSF Lars Mehlum ønsker å øke kunnskapen om depresjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway