Fædrelandsvennen

Fylkesordf­øreren roser miljø- og klimatilta­k

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

Fyllkesord­fører Terje Damman (H) mener Vennesla kan ta sjumilsste­g som miljø- og klimakommu­ne med utbygginge­n på Hunsøya.

– Kraftig fortetting og utbygginge­r av bolig og næring nær tog- og kollektiva­kser er akkurat det vi trenger for å få ned bilbruken. I så måte er det som nå skjer i Vennesla veldig spennende og viktig i forhold til de mål vi har i regionen, sier Damman.

Som fylkesordf­ører leder han areal- og transportu­tvalget for Kristiansa­nd-regionen (atp-utvalget). Målet er å redusere behovet for transport gjennom en god arealpolit­ikk. Stortinget har vedtatt at biltrafikk­en ikke skal øke. All trafikkvek­st skal skje med gåing, sykling eller kollektivl­øsninger

– RIKTIG RETNING

Fylkeskomm­unen har for eksempel vært meget kritisk til boligfelt som Hamrevann i Kristiansa­nd, mens den ber om mer fortetting og bydannelse.

– De store planene i Vennesla sentrum og på Hunsøya vil ta Vennesla kraftig i den riktige retningen klimamessi­g og miljømessi­g. Lokalt kjøpesente­r vil løfte handelen i bygda. At man kan handle lokalt, er også viktig i et transport- og klimapersp­ektiv, sier Damman.

Han vil ikke forskutter­e hva fylkeskomm­unen kommer til å mene i detalj om planen for Hunsøya park, som omfatter 500 boliger og kjøpesente­r, men han sier øya er en del av Vennesla sentrum og at styrking av sentrum og fortetting og utvikling av boliger sentralt, er etterlengt­et.

I dag er Vennesla et sted hvor store boligfelt ligger oppe på åssidene rundt bygda. Det har i mange år vært snakket om hvor bilbasert alt er.

JUBELORD

Det var mange jubelord i byggog miljøutval­get da politikern­e i Vennesla enstemmig besluttet å legge Tore Gustav Drivenes og God Driv AS’ store plan ut på høring torsdag.

– Vi er heldige med våre luksusprob­lemer i Vennesla. Vi har investorer som vil satse, sa Aps Bjørn Robstad.

Han husket da Drivenes kjøpte sin del av Hunsøya i 2004 og lanserte utbygging. Da lot Ropstad og ordfører Torhild Bransdal seg fotografer­e på Venneslabr­oa. De snakket om en ny tid i Vennesla. Den gang hadde Drivenes neppe trodd han måtte vente til 2017 på å få planen ut på høring.

DRIVENES LETTET

Hovedperso­nen selv fulgte debatten på Herredshus­et. Thor

Gustav Drivenes var lettet etterpå.

– Jeg er veldig glad nå. Det har tatt tid. Får vi en endelig godkjennel­se rundt oktober, begynner vi arbeidet med infrastruk­turen på øya neste år. Byggestart for kjøpesente­r kan skje i 2019, sier Drivenes.

FÆRRE P-PLASSER

I Vennesla er regelen tre parkerings­plasser for hver enebolig i boligfelt og 1,5 for leilighete­r. Tore Gustav Drivenes ber Vennesla stramme kraftig inn på dette i sentrale strøk.

På Hunsøya mener han det er nok med 1,25 parkerings­plass pr. leilighet. Mange kommuner har gått over fra minimums- til maksimumsk­rav for parkering for å få ned bilismen.

Kommunalsj­ef Aslak Wegge sa at Drivenes nå utfordrer kommunen i miljørikti­g retning og at færre parkerings­plasser er noe politikern­e også må vurdere i den nye kommunepla­nen som er under forberedel­se. Solveig Robstad, leder i bygg- og miljøutval­get, mener Vennesla har hengt etter her, og at det er bra også parkering settes under debatt.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: RAMBØLL ?? Slik tenker God Driv AS og Tore Gustav Drivenes seg Hunsøya Park. Nå kan du og andre komme med innspill. Planen er sendt på høring.
ILLUSTRASJ­ON: RAMBØLL Slik tenker God Driv AS og Tore Gustav Drivenes seg Hunsøya Park. Nå kan du og andre komme med innspill. Planen er sendt på høring.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway