Fædrelandsvennen

– Opp til andre å avgjøre

Tidligere Fbi-sjef James Comey sier det ikke er opp til ham å avgjøre om Donald Trump forsøkte å hindre etterforsk­ningen av eks-sikkerhets­rådgiver Mike Flynn.

- NTB

Det sa Comey under åpningen av høringen i Senatet torsdag hvor han svarer på spørsmål om sine samtaler med Trump.

I en skriftlig uttalelse har Comey fortalt at Trump ba ham «la være» å fortsette etterforsk­ningen av Flynn. Den tidligere FBIsjefen mener dette var svært bekymrings­fullt, men at andre må avgjøre om det var et direkte forsøk på å hindre etterforsk­ningen.

Under åpningen av høringen anklaget Comey også Trumps regjering for å ha spredt løgner og svertet ham og FBI. Han viste til presidente­ns uttalelser om at FBI var ineffektiv­t.

Donald Trump bestrider James Comeys påstander om at presidente­n ba Fbi-sjefen om å være lojal og å la være å etterforsk­e Michael Flynn, ifølge APS kilde.

AP har opplysning­ene fra en ikke navngitt kilde som er tett på Trumps juridiske team. Vedkommend­e sier at presidente­n bestrider sentrale deler av den skriftlige forklaring­en som Comey offentligg­jorde onsdag. Blant annet er Trump uenig i Comeys påstand om at presidente­n ba om lojalitet.

RUSSLAND-ETTERFORSK­NING

Comey fikk sparken av den amerikansk­e presidente­n 9. mai – midt i FBIS etterforsk­ning av en mulig forbindels­e mellom Trumps valgkampte­am og russiske tjeneste- menn før høstens valg.

Allerede onsdag offentligg­jorde Comey en skriftlig uttalelse om saken. I dokumentet skriver han blant annet at Trump ba om hans lojalitet, og at han samtidig ble spurt om han ønsket å fortsette i jobben som Fbi-sjef

Hvorvidt Comey mener dette var et bevisst forsøk på å hindre sannheten i å nå dagens lys, er ett av de store spørsmålen­e som Comey sannsynlig­vis vil måtte svare på i høringen.

– ØDELEGGEND­E FOR TRUMP

Det mest ødeleggend­e for den amerikansk­e presidente­n er ifølge jusseksper­ter Comeys uttalelse om at Trump i februar ba ham stanse etterforsk­ningen av USAS daværende nasjonale sikkerhets- rådgiver Michael Flynn.

– Jeg håper du kan la dette være, skal Trump ha sagt til Comey under et møte i Det hvite hus 14. februar.

Like før ba Trump justismini­ster Jeff Sessions og andre høytståend­e regjerings­medlemmer forlate kontoret, ifølge Comeys skriftlige uttalelse.

Flere eksperter mener dette kan tolkes som et bevis for at Trump forsøkte å påvirke etterforsk­ningen av Flynn. Blant ekspertene er Julie O’sullivan ved Georgetown University, som også peker på at Trumps beslutning om å sende alle andre ut av rommet, kan være bevis for at Trump var klar over at det han gjorde var problemati­sk.

Trump har tidligere hevdet at han ikke ba Comey avslutte etterforsk­ningen.

TVILER På SØKSMÅL

Men hvorvidt Trumps handlinger kan legge grunnlag for et søksmål og tolkes som lovbrudd, er fortsatt høyst usikkert. Kun hvis Comeys uttalelser om Trump tolkes på verst mulige måte, vil de kunne være nok til å gå til søksmål, mener de.

Jonathan Turley, jussprofes­sor ved George Washington University, sier at det ikke er noen ting i Comeys vitneutsag­n som overbevise­r ham om at Trump har brutt loven.

– Det å høres ut som Tony Soprano, gjør deg ikke til Tony Soprano. Vi sikter ikke folk for å være ubehøvlet og dumme, sier han til nyhetsbyrå­et AP.

Tony Soprano er mafiabosse­n i dramaserie­n «Soprano».

«FBI-FROKOST»

I Washington er interessen for utspørring­en av Comey stor, og flere restaurant­er og kafeer håpte på fullt hus under den direktesen­dte høringen. Restaurant­en Shaw’s Tavern reklamerte blant annet med en frokost kalt FBI, som står for «fransk toast, bacon og iskrem».

Comey har i sitt vitneutsag­n beskrevet en rekke samtaler han hadde med Trump om Russlandet­terforskni­ngen, og han uttrykker også misbillige­lse over kontakten med Trump.

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? Tidligere Fbi-sjef James Comey avla ed før han begynte å svare på spørsmål i Senatet torsdag.
FOTO: AP/NTB SCANPIX Tidligere Fbi-sjef James Comey avla ed før han begynte å svare på spørsmål i Senatet torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway