Fædrelandsvennen

Økonomisk oppgang kan være et blaff

- NTB

Norsk økonomi kan ha nådd bunnen og være i startfasen av en oppgang, tror SSB. Men det hele kan være et blaff.

Vi kan være inne i startfasen av en konjunktur­oppgang etter to og et halvt år med nedgang. Men hvis det er tilfelle, tror Statistisk sentralbyr­å (SSB) at veksten kommer sakte og moderat.

– Ledigheten har i norsk sammenheng vært høy i et par år. Fra 3,2 prosent i 2012 ligger den nå på rundt 4,5 prosent. Den kommer til å bevege seg sakte, men sikkert ned de kommende årene, sa forsknings­leder Kjetil Telle i SSB da han presentert­e konjunktur­utsiktene for de kommende tre årene torsdag formiddag.

Ved enden av prognosepe­rioden, i 2020, tror SSB at ledigheten vi ligge på 4 prosent, hvilket fortsatt er høyt i et norskpersp­ektiv.

Men «byrået» heller kaldt vann i blodet til feststemte nordmenn. Det er for tidlig å fastslå om omslaget i økonomien – først og fremst som følge av økt etterspørs­el i petroleums­sektoren – er en konjunktur­oppgang. Vekstantyd­ningene i økonomien kan være tilfeldige blaff, understrek­et forsker Torbjørn Eika.

– Spørsmålet er om vi med disse prognosene friskmelde­r norsk økonomi. Svaret er «nei», vi er fremdeles i en lavkonjunk­tur og ledigheten er fortsatt høyere enn vi er vant til. Men pasienten blir stadig bedre, og når vi kommer til 2020 er han eller hun rimelig oppegående, sa Eika.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway