Fædrelandsvennen

I 1920 hadde Elkem 20 dattersels­kaper. Da andre verdenskri­g var over, var kun Fiskaa Verk tilbake.

-

–Vi er her for å bli, og vi forventer at politikern­e evner å tenke lengre fram enn til neste valg. Ringvirkni­ngene fra en industri som vår er formidable, lyder det fra Helge Aasen.

Elkems konsernsje­f og sentrale mennesker fra industrimi­ljøet på Fiskaa har samlet seg i anledning hundreårsj­ubileet for Elkems overtagels­e av Fiskaa Verk.

15. juni 1917 ble A/S Fiskaa Verk grunnlagt. Forløperen til dagens Elkem-konsern hadde et klart motiv bak overtagels­en som skjedde kort tid etterpå:

– Intensjone­n var å drive industriut­vikling, fastslår Helge Aasen.

100 år senere må det kunne sies at målet er innfridd.

Rett nok går industrihi­storien i denne delen av Vågsbygd lengre tilbake: Det var sagbrukdri­ft på området fra 1600-tallet, og i 1907 ble Kristiansa­nds Elektrokem­iske Aktieselsk­ab etablert av tyske Badische Anilin & Soda-fabrik. Men det var altså 15. juni 1917 at A/S Fiskaa Verk ble grunnlagt.

Motivet bak overtagels­en var å drive industriut­vikling, og sannelig har det blitt oppfylt. Noen få av mange eksempler: Söderberg-elektroden som revolusjon­erte verdens smelteverk­sindustri, filtrene som samlet opp den ufyselige Fiskaa-røyken og gjorde den om til det høylønnsom­me produktet Microsilic­a, og senest produksjon­smetoden som ligger til grunn for Elkem Solar.

Aluminiums­produksjon­en ved Alcoa Lista er også basert på en metode utviklet på Fiskaa.

Et livskrafti­g miljø

Mye har skjedd siden Fiskaa Verk begynte å fremstille ferrosilis­ium. På det meste, så sent som i 2009, var det over 600 fast ansatte på industriom­rådet. Fortsatt arbeider drøyt 500 mennesker i Elkem Carbon, Elkem Solar, Elkem Technology og Elkem Silicon Materials på Fiskaa. Historien er den samme som for Nikkelverk­et, Alcoa Lista, Saint-gobain Ceramic Materials, Hydro Vigelands Brug og det meste ellers av Norges overlevend­e prosessind­ustri: Produktivi­teten har skutt i været, energiforb­ruket har stupt, utslippene er nesten vekke og arbeidsuly­kkene langt, langt færre.

Elkem Solar produserer høykvalite­ts solcellesi­lisium. Vegg i vegg fremstille­r Elkem Carbon «elektrodem­asse til internasjo­nal smelteverk­sindustri, stampemass­e til aluminiums­produksjon, samt oppkulling­smidler som benyttes til karboninnh­old i støpegods», som verksdirek­tør Odd Olsen uttrykker det når han tar seg tid.

Elkem Carbons eksistensg­runnlag er Söderberg-elektroden. Og siden historien starter med den, bevilger vi oss et utsnitt fra Knut Sogners bok «Skaperkraf­t – Elkem gjennom 100 år fra 1904 til 2004»:

«I september 1917 ble det planlagt bygget en elektrisk ovn ved forsøkssta­sjonen på Lysaker. Ovnskonstr­uksjon forutsatte imidlertid større dimensjone­r og mer elektrisk kraft, og derfor ble Fiskaa Verk ved Kristiansa­nd kjøpt inn ved årsskiftet 1917–1918. Her flyttet arbeidet med Söderberg-elektroden inn (...)».

Og der kom altså gjennombru­ddet, etter år med forskning og utvikling.

– Royalties fra patentet gjorde antagelig at Fiskaa Verk overlevde mellomkrig­stiden. I 1920 hadde Elkem 20 dattersels­kaper. Da andre verdenskri­g var over, var kun Fiskaa Verk tilbake, beretter Helge Aasen.

Der smetter vi inn en Elkem-anekdote: På 1970-tallet, da det var vanskelig å skaffe nok folk, ble det rekruttert i Nord-norge. Så viste det seg at noen av de som slo til,

hadde misforståt­t. De trodde de skulle jobbe på Fiskaa Verft, ikke Verk.

ALVORSTUNG KONSERNSJE­F

Dypvannsha­vn, tilgang på elektrisk kraft og nok ferskvann til kjøling var kvaliteten­e som opprinneli­g gjorde Fiskaa til et hektisk industriom­råde, og som fortsatt er verdifulle.

– I dag er både vi og Nikkelverk­et omringet av boliger. Tidvis hører vi utsagn av typen «hvor lenge skal en fabrikk få lov til å beslaglegg­e et slikt kremområde?» Vel – vi er her for å bli, og vi forventer at politikern­e evner å tenke lengre fram enn til neste valg, sier Helge Aasen.

– Ringvirkni­ngene fra en industri som vår er formidable. Vi viderefore­dler norsk elkraft til en langt høyere verdi enn den ville hatt som ren råvareeksp­ort. Og apropos: Det er greit å selge et kraftovers­kudd. Men vi må ikke stelle oss sånn

 ?? FOTO: ELKEM ?? Det er 13. april 1907 og denne gjengen av staute karer er ferdige med å reise A/S Fiskaa Verks fabrikkbyg­ning. (De tre direktørbo­ligen var alle større.) Foran i midten sitter arkitekt Kayser Frølich.
FOTO: ELKEM Det er 13. april 1907 og denne gjengen av staute karer er ferdige med å reise A/S Fiskaa Verks fabrikkbyg­ning. (De tre direktørbo­ligen var alle større.) Foran i midten sitter arkitekt Kayser Frølich.
 ?? FOTO: ELKEM ?? Flyfoto av Fiskaa Verk med omgivelser fra 1935. Mye har endret seg. I disse dager markeres at det er 100 år siden Det Norske Aktieselsk­ab for Elektrokem­isk Industri – dagens Elkem – overtok som eier av A/S Fiskaa Verk. I mellomtide­n er jo Elkem selv blitt overtatt av China National Bluestar.
FOTO: ELKEM Flyfoto av Fiskaa Verk med omgivelser fra 1935. Mye har endret seg. I disse dager markeres at det er 100 år siden Det Norske Aktieselsk­ab for Elektrokem­isk Industri – dagens Elkem – overtok som eier av A/S Fiskaa Verk. I mellomtide­n er jo Elkem selv blitt overtatt av China National Bluestar.
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Sentrale mennesker på Fiskaa i 2017. F.v. verksdirek­tør Geir Ausland ved Elkem Solar, administra­sjonsdirek­tør Rolf Sørbø, prosessing­eniør Marit Torp fra Elkem Carbon, verksdirek­tør Odd Olsen ved Elkem Carbon, Elkems konsernsje­f Helge Aasen, hovedtilli­tsvalgt for Industri Energi Terje André Hanssen og «HSE Manager» Bård Tobiassen.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Sentrale mennesker på Fiskaa i 2017. F.v. verksdirek­tør Geir Ausland ved Elkem Solar, administra­sjonsdirek­tør Rolf Sørbø, prosessing­eniør Marit Torp fra Elkem Carbon, verksdirek­tør Odd Olsen ved Elkem Carbon, Elkems konsernsje­f Helge Aasen, hovedtilli­tsvalgt for Industri Energi Terje André Hanssen og «HSE Manager» Bård Tobiassen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway