Fædrelandsvennen

Stopp skattesnyt­eriet!

Titalls milliarder unndras fra statskassa hvert år. De andre partiene møter dette med et stort kollektivt gjesp.

- MALI STEIRO TRONSMOEN, Stortingsk­andidat for Vest-agder SV GUTTORM STRANDE SYRRIST, Leder av Kristiansa­nd SV

Hvordan er det mulig?! Skandinavi­as aller rikeste unndrar en tredjedel av den skatten de skulle betalt. Det er grov økonomisk kriminalit­et. Milliarder av kroner forsvinner. Penger som skulle gått til skoler og sjukehus, og som kunne finansiert gratis tannhelse for alle. Dette må det bli slutt på!

I fjor kom Panama-avsløringe­ne og beviste at det er et langt større problem enn mange kanskje hadde trodd at skatteplik­tige penger gjemmes unna i skattepara­dis. Forrige uke kom en ny studie basert på Swissleaks, lekkasjer fra en sveitsisk storbank, og Panama-papirene. Studien anslår at de 0,01 prosent rikeste familiene i Skandinavi­a unndrar så mye som en tredjedel av den skatten de skulle ha betalt. Studien viser at de rikeste unndrar mest. Ikke bare i kroner og øre, men i andel av den skatten de skulle ha betalt.

Til sammenlign­ing ligger snittet av hva befolkning­a under ett stikker unna, på 3%. Her taper fellesskap­et milliarder, som kunne gått til felles velferd for alle.

Når man hører på den politiske debatten i Norge kan man få inn- trykk av at de fleste politikere har en nokså lik visjon for Norge. Alle partiene gir i hvert fall uttrykk for at de mener at alle skal bidra til fellesskap­et etter evne. Videre sier alle, med unntak av FRP, at små økonomiske forskjelle­r er et mål. Høyre åpnet til og med valgkampen sin med å hevde at de vil kjempe mot ulikhet. Men hvor troverdig er dette egent- lig? På den ene siden kutter regjerings­partiene grovt til de som har det vanskeligs­t. Arbeidsløs­e, kronisk syke, uføre med barn og enslige pensjonist­er er blant dem som har fått kjenne på Høyre og Frps kutt. På den andre siden har de gitt over 20 milliarder i skattelett­er, i hovedsak til de aller rikeste. Og når det kommer til å stanse de superrikes skattejuks står SV sørgelig alene i å ta denne kampen på alvor.

Det er tilsynelat­ende bred enighet om at skatteunnd­ragelse ikke er greit. Da skulle man kanskje også tro at alle var interesser­t i å innføre tiltak for å hindre det. Slik er det dessverre ikke. Det er en sak som følges opp halvhjerte­t, treigt, og slapt av de som sitter med makta, både på Stortinget, i regjeringa og i Kristiansa­nd bystyre. I fjor foreslo SV i Stortinget 23 tiltak mot skatteunnd­ragelse. Blant annet ville vi bevilge 25 millioner kroner mer til Skatteetat­en for å avdekke skattejuks og 30 millioner mer til Økokrim for å bekjempe økonomisk kriminalit­et. I tillegg foreslo vi at selskapsad­vokaters taushetspl­ikt må begrenses i spørsmål om bevisst skatteunnd­ragelse. Samtlige andre partier stemte i mot alle forslagene!

Også lokalt er stemningen laber for å gjøre noe med denne formen for grov kriminalit­et. SV har foreslått tiltak i bystyret i Kristiansa­nd, for å unngå at penger kommunen investerer skal havne i skattepara­dis. Først i 2014, og så etter at Panama-papirene ble kjent i 2016.

Begge gangene ble vi nedstemt i bystyret. I en diskusjon som fortsatt ligger åpent på Kristiansa­nd Høyres Facebooksi­de, ble de spurt hvorfor de var imot SVS forslag og om de ville stille seg annerledes om vi tok det opp igjen. Det har de hittil unnlatt å svare på.

Hvorfor de andre partiene nekter å møte dette problemet med tiltak som monner, er vanskelig å forklare eller forsvare. Det er på tide at flere enn SV tar denne problemsti­llingen på alvor!

❞ Det er tilsynelat­ende bred enighet om at skatteunnd­ragelse ikke er greit. Da skulle man kanskje også tro at alle var interesser­t i å innføre tiltak for å hindre det. Slik er det dessverre ikke.

 ?? FOTO: HALVOR SOLHJEM NJERVE ?? I fjor kom Panama-avsløringe­ne og beviste at det er et langt større problem enn mange kanskje hadde trodd at skatteplik­tige penger gjemmes unna i skattepara­dis, påpeker forfattern­e.
FOTO: HALVOR SOLHJEM NJERVE I fjor kom Panama-avsløringe­ne og beviste at det er et langt større problem enn mange kanskje hadde trodd at skatteplik­tige penger gjemmes unna i skattepara­dis, påpeker forfattern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway