Fædrelandsvennen

Til deg som mener at fest er best på båt

- KARI RANDEN OG BERNT NILSEN, Daglig leder i Av-og-til

Husk at du ikke er alene på sjøen. Båtsesonge­n er i gang, og båter i alle former og fasonger vil settes på sjøen. For mange Sørlandets båtførere vil sesongens første tur være deres aller første.

Isnitt utstedes omkring 20.000 båtførerbe­vis i året. Det betyr at det hvert år finnes rundt 20 000 båtførere som kan teorien, men som nå må lære seg hvordan roret ligger i hånden. Som skal trene på trygge svinger, på å styre etter kart og på å legge til kai. 20 000 som skal lære seg å håndtere tversgåend­e bølger, å koordinere mellom skarpe skjær, og å svinge elegant unna de andre som ferdes på sjøen. 20.000 båtførere som har nok å tenke på om ikke medtrafika­nter skal være berusede bak roret. For berusede sjåfører er nemlig mindre forutsigba­re. Alkohol gjør at man vurderer risiko annerledes. Koordinasj­on og balanse svekkes. Og reaksjonst­iden forlenges. En beruset båtfører er en stor risiko for seg selv og for andre. Og kanskje spesielt for alle de ferske sjåførene, som har nok med å håndtere sjøens uforutsigb­arhet, om ikke medtrafika­nter skal være like ille.

Man anslår at én av fire som omkommer i forbindels­e med bruk av fritidsbåt er påvirket av alkohol. Fortsatt blir for mange skadet unødig. Om vi klarer å redusere mengden alkohol til sjøs, reduserer vi også risikoen. Da blir sjøen et hyggeliger­e og tryggere sted, som ønsker enda flere velkommen.

Samtidig er ikke bildet helsvart. Statistikk­en viser at de fleste av dere har gode holdninger. Hele 87 prosent mener man bør avstå fra alkohol når man skal være fører av en fritidsbåt. Brorparten er altså med oss i troen på at trygg og alkoholfri båtføring, er den eneste typen akseptabel båtføring.

Så denne går ut til deg som fortsatt mener at fest er best på båt. Husk at det i år vil komme rundt 20 000 nye båtførere. Deres gjennomsni­ttsalder er 17 år. Husk at alkohol øker risiko for ulykker på sjøen. Husk at du ikke bare har ansvar for deg selv, men også

❞ Man anslår at én av fire som omkommer i forbindels­e med bruk av fritidsbåt er påvirket av alkohol.

for dine medtrafika­nter på havet. Gjør det du kan for å unngå ulykker, og ta vare på deg selv og andre. Og sliter du med motivasjon­en har vi bare dette å si: Husk at 17-åringen som blir påkjørt kunne vært din sønn eller datter. At det kunne vært ditt barnebarn, din niese eller nevø. Husk at de er noens sønn eller datter barnebarn, niese eller nevø. Så ta hensyn på sjøen i sommer. Vær en rollemodel­l for de nye, og vent med å åpne flaska til du er fornøyd og fortøyd. Og ønsk de nye båtførerne velkommen med godt alkovett.

God båtsommer!

 ?? FOTO: KNUT FJELDSTAD ?? Om vi klarer å redusere mengden alkohol til sjøs, blir sjøen et hyggeliger­e og tryggere sted, skriver artikkelfo­rfatterne.
FOTO: KNUT FJELDSTAD Om vi klarer å redusere mengden alkohol til sjøs, blir sjøen et hyggeliger­e og tryggere sted, skriver artikkelfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway