Fædrelandsvennen

– Viser at alle gaver koster

SKMU kan bli mye dyrere for det offentlige når de nye lokalene åpner i 2021. Vil Kristiansa­nds politikere øke støtten fra tre til åtte millioner kroner i året?

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Dette synes jeg absolutt vi skal ta oss råd til, sier kulturstyr­eleder Terje Næss.

Torsdag skrev Fædrelands­vennen om hvor mange offentlige driftskron­er Sørlandets kunstmuseu­m ønsker seg når de nye lokalene på Silokaia åpner i 2021. 40 millioner kroner i året er tallet, mot dagens 15 millioner fordelt på stat, fylkeskomm­une og kommune. Politikern­e i Vest-agder fylkeskomm­une vedtok onsdag å utsette sin behandling av saken til høsten.

Det er også til høsten bystyret i Kristiansa­nd eventuelt vedtar å øke sin bevilgning fra tre til åtte millioner kroner i året.

KULTURHOVE­DSTAD

Og kulturstyr­eleder Næss er altså for:

– Det er mange gode argumenter: Dette er en viktig investerin­g for framtida dersom dette blir en suksess på samme måte som Kilden har blitt det. Det er viktig for å kunne definere oss som Sørlandets kulturhove­dstad, sier Terje Næss.

Varaordfør­er Jørgen Kristianse­n (KRF) er også positiv:

– Personlig er dette noe jeg er for, selv om vi også skal ha en grundig gjennomgan­g på vårt neste gruppemøte i KRF. Men det forutsette­r selvsagt at staten bidrar med 60 prosent, sier Kristianse­n.

MEGET SKEPTISK

Rødts Halvor Fjermeros er ikke halvparten så begeistret:

– Vi vet at alle gaver koster, og dette er bare begynnelse­n, sier han med henvisning til Nicolai Tangens kunstgave til byen som var foranledni­ngen til at museet nå bygges ut i nye lokaler.

– Da vi sa ja til dette sa vi også ja til noen utgifter vi ikke kjente størrelsen på. Dette er ikke bare en gave gitt fra skattefrie fond, men også et pålegg om å utløse budsjettmi­dler. Det har ligget i kortene at dette vil koste kommunen mer enn vi betaler i dag. – Men er det ikke verdt det?

SKREVET I SAND

– En gave er ikke bare en gave. Når direktør Fuglestad sier at museet ikke vil kreve mer til drift etter 2021 er dette ord som er skrevet i sand. Her er det ingenting som er sikkert ennå. Her har giveren kjøpt seg to plasser i styret til SKMU. Det er meget uryddig, og noe jeg mener vi bør kreve gjort om, sier Fjermeros.

– La meg også peke på at kommunen har vedtatt å kutte 5,3 millioner kroner i skolesekto­ren innen 2020. Det tilsvarer nokså nøyaktig den planlagte økningen til SKMU, avslutter han.

MDGS Marte Rostvåg UlltveitMo­e sier dette:

– Jeg synes det er mye penger, samtidig som jeg er for spleiselag mellom stat, fylke og kommune. Dette må vi diskutere i gruppemøte før vi kommer med et standpunkt, sier hun.

DEMOKRATEN­E

– Så lenge vi ikke har plass til å plassere en 99-åring på gamlehjem bør vi ikke bruke en eneste offentlig krone på kultur. Disse 40 millioner kronene får skattebeta- lerne på skattesedd­elen enten de kommer fra stat eller kommune. Vi må bruke pengene på å ta vare på dem som ennå lever før vi skal henge et eneste bilde på veggen. Denne sløsingen på kulturform­ål føyer seg bare inn i rekka etter Cultiva og Kilden, sier Arild Buli, nestleder i Demokraten­e i Kristiansa­nd.

– Jeg kan tolke deg dithen at Demokraten­e vil stemme mot denne økningen?

– Absolutt!

 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Nicolai Tangens kunstgave fører også til større utgifter for det offentlige. Her presentere­r Tangen vinneren av arkitektko­nkurransen for silokaia sist desember.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Nicolai Tangens kunstgave fører også til større utgifter for det offentlige. Her presentere­r Tangen vinneren av arkitektko­nkurransen for silokaia sist desember.
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Terje Næss bruker gjerne åtte millioner kommunale kroner i året på Kunstsiloe­n.
FOTO: KRISTIAN HOLE Terje Næss bruker gjerne åtte millioner kommunale kroner i året på Kunstsiloe­n.
 ??  ?? Faksimile fra Fædrelands­vennen i går.
Faksimile fra Fædrelands­vennen i går.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Rødts Halvor Fjermeros er ikke overbevist.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Rødts Halvor Fjermeros er ikke overbevist.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway