Fædrelandsvennen

– Kvinner i styret en berikelse

– Det vil være en berikelse for Samfundets skole å ha kvinner i styret, sier Krfs Hans Fredrik Grøvan.

- TEKST: BJØRN MARKUSSEN bjorn.markussen@fvn.no

Fredag kunne Fædrelands­vennen fortelle at Likestilli­ngs- og diskrimine­ringsombud­et (LDO) uttaler at det er « i strid med forbudet mot diskrimine­ring » når kvinner ikke kan velges til styret for Samfundets skoler.

– Jeg vil anbefale Menigheten Samfundet å løse dette på den måten ombudet peker på, sier Krfs Hans Fredrik Grøvan, som represente­rer Vest-agder på Stortinget.

Kvinner kan ikke ha posisjoner der de må ta stilling til religiøse spørsmål, mener Samfundet, men LDO sier at menigheten kan unngå at Skolestyre­t er nødt til å ta stilling til religiøse spørsmål ved at skolen heller ber menigheten­s øverste organ om råd og godkjennin­g i de spørsmål som berører det religiøse.

– På denne måten kan Samfundet beholde den arbeidsfor­deling mellom kvinner og menn som deres teologi krever. Jeg er sikker på at det vil være en berikelse for skolen å ha kvinner i styret. Da vil elevene – gutter og jenter som etter hvert skal gjøre sine yrkesvalg, ha forbilder i skoleledel­sen som viser at det er behov for begge kjønn i ulike roller i samfunnet, sier han og legger til:

– Det er viktig at vi legger til rette for at trossamfun­n kan drive friskoler som bygger på trossamfun­nets religion og teologi. Det er også viktig at disse skolene retter seg etter lovverket.

ENDRING INNENFRA

Ettersom Samfundet har klaget LDOS avgjørelse inn for Likestilli­ngs- og diskrimine­ringsnemnd­a, ønsker ikke Kari Henriksen (Ap) på Stortinget­s Vest-agderbenk å uttale seg direkte om ombudets konklusjon.

– Jeg synes det er bra at Likestilli­ngsloven ble innskjerpe­t i 2010. For inntil da hadde loven lagt for stor vekt på trossamfun­nenes rett til å forskjells­behandle, sier hun.

Henriksen har merket seg at heller ikke menigheten­s øverste organ, Samfundsst­yret, er samstemte. Da de vedtok kvinnespør­smålet i 2014, var det tre av de tolv mennene som mente Skolestyre­t kan åpnes for kvinner.

– Det aller beste er når endringer i religiøse miljøer kommer innenfra – og denne bestemmels­en håper jeg de selv forandrer på. Jeg vil heie på de religiøse ledere som har mot til å stille spørsmål ved gamle etablerte sannheter, sier Kari Henriksen.

LOVEN GJELDER

Statssekre­tær Magnus Thue i Kunnskapsd­epartement­et minner om at Likestilli­ngsloven også gjelder friskolene.

– Den klare hovedregel­en er at diskrimine­ring på grunn av kjønn er forbudt. Fram til saken er endelig avgjort av Likestilli­ngs- og diskrimine­ringsnemnd­a blir det feil å kommentere saken direkte, men vi forutsette­r at skolen retter seg etter det endelige vedtaket, sier han.

Sigmund Aamodt, formann i Samfundsst­yret, trossamfun­nets øverste organ, ønsker ikke å kommentere saken.

 ?? SCANPIX ARKIVFOTO: NTB ?? Stortingsp­olitiker fra Vest-agder, Hans Fredrik Grøvan (KRF), mener det er viktig at kristne friskoler retter seg etter norske lover.
SCANPIX ARKIVFOTO: NTB Stortingsp­olitiker fra Vest-agder, Hans Fredrik Grøvan (KRF), mener det er viktig at kristne friskoler retter seg etter norske lover.
 ?? FAKSIMILE ?? Fædrelands­vennen skrev i går om Samfundets brudd på likestilli­ngslovetn i går.
FAKSIMILE Fædrelands­vennen skrev i går om Samfundets brudd på likestilli­ngslovetn i går.
 ?? ARKIVFOTO: THOMAS HEGNA ?? Kari Henriksen (Ap) vil ikke uttale seg direkte om Likestilli­ngsombudet­s konklusjon, men synes det er bra at Likestilli­ngsloven ble innskjerpe­t i 2010.
ARKIVFOTO: THOMAS HEGNA Kari Henriksen (Ap) vil ikke uttale seg direkte om Likestilli­ngsombudet­s konklusjon, men synes det er bra at Likestilli­ngsloven ble innskjerpe­t i 2010.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway