Fædrelandsvennen

Opptjening fra første krone

Fortsatt finnes skjevheter i det norske pensjonssy­stemet. En fersk Fafo-rapport peker på hvordan én av dem kan rettes opp.

-

Pensjonsre­formen, gradvis innført fra 2010, var et stykke aktverdig politisk håndverk. Pensjonssy­stemet den erstattet, ville ikke ha vært bærekrafti­g i samfunnsut­viklingen de neste generasjon­ene høyst sannsynlig vil oppleve. Men det betyr ikke at jobben er sluttført. Fortsatt er det åpenbare skjevheter i det norske pensjonssy­stemet. Én er forskjelle­n mellom privat og offentlig sektor, som koster skattebeta­lerne dyrt og gir offentlig sektor et utilsiktet konkurrans­efortrinn overfor attraktiv arbeidskra­ft. En annen er et tildels uforståeli­g regelverk og tilfeldigh­etenes spill med hensyn til avtalefest­et førtidspen­sjon, afp. I privat sektor skal ordningen evalueres i løpet av kommende vinter. En tredje skjevhet ligger i det faktum at en del lavtlønte, som jo trenger pensjonsop­ptjening minst like mye som høytlønte, har falt utenom lov om tjenestepe­nsjon fra 2006. Konkret gjelder det arbeidstak­ere under 20 år, de som står under ett år i en stilling, har under 20 prosent stillingsa­ndel eller tjener under én G (for tiden 93.634 kroner). Altså typisk deltidsarb­eidende eller vikarer, ofte unge.

Tjenestepe­nsjon bør tjenes opp fra første krone, slik det forlengst er blitt i folketrygd­en

Forsknings­stiftelsen Fafo har nå utarbeidet en rapport som peker på hvordan dette svake punktet i pensjonssy­stemet kan rettes opp. Rapporten, som ble omtalt av Dagens Næ- ringsliv lørdag, konkludere­r blant annet med at tjenestepe­nsjon bør tjenes opp fra første krone, slik det forlengst er blitt i folketrygd­en. 3,5 milliarder kroner anslås det å koste arbeidsgiv­erne. I tillegg foreslår Fafo en forenkling av systemet for forvaltnin­g av fripoliser fra tidligere arbeidsfor­hold. I dag går urimelig store ressurser med til administra­sjon av mange små poliser.

Fellesforb­undet og Handel og Kontor, begge Lo-forbund, har bestilt rapporten. Til DN sier Handel og Kontors leder, Trine Lise Sundnes, at prisen på 3,5 milliarder kroner er lav i forhold til den foreslåtte ordningens sosiale profil.

Vi er i grunnen enig. Norsk næringsliv må ha råd til å rette opp denne åpenbare skjevheten i forhold til en svak arbeidstak­ergruppe.

 ??  ?? Lavtlønte har minst like stort behov for tjene opp pensjon som høytlønte. En Fafo-rapport peker på hvordan skjevheten kan avhjelpes.
Lavtlønte har minst like stort behov for tjene opp pensjon som høytlønte. En Fafo-rapport peker på hvordan skjevheten kan avhjelpes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway