Fædrelandsvennen

Sør Bolig får ikke bygge mer

Sør Bolig blir fratatt ansvarsret­t for søknad, prosjekter­ing og bygging i Kristiansa­nd. Årsaken er at firmaet ikke har klart å rydde opp i byggekaose­t på Bråvann Platå fort nok.

- TEKST: ROALD ANKERSEN roald.ankersen@fvn.no

– Det skjer jo ingenting her, sier Simon Plauborg mens han står utenfor familiens leilighet på Bråvann Platå. Han er selv tømrer og ser med gru på alle feilene som er begått i leilighets­bygget der han bor.

Når et firma mister ansvarsret­ten betyr det at de ikke kan påta seg ansvar og arbeid innenfor fagfeltet før de igjen oppfyller vilkårene. Sør Bolig Eiendom AS må stanse prosjekten­e de har eller finne en samarbeids­partner som har ansvarsret­t for søknader, prosjekter­ing og bygging.

I Kristiansa­nd har Sør Bolig Eiendom AS minst fem boligprosj­ekter på gang.

Administra­sjonssjef Trond Rønningen i Sør Bolig hadde i helgen ikke mottatt varselet, og kunne derfor gi begrenset med kommentare­r.

Fædrelands­vennen kjenner ikke til om Sør Bolig Gruppen kan eller vil bruke et av sine andre foretak, som for eksempel Sør Bolig Utvikling til dette.

– Vi må se hva varselet inneholder og på hvilket grunnlag det varsles før vi kan utarbeide en løsning, sier Rønningen.

– Må UT IGJEN

Samtidig som kommunen varsler tilbaketre­kking av den lokale godkjennin­gen, fortviler huskjøpere.

– Vi gledet oss. Det er et flott område med lekeplasse­r, fine turområder og badevann rett i nærheten. Men nå er det ikke noe hyggelig, sier Simon Plauborg.

Den nyetablert­e familien rakk å flytte inn før de fikk barn i vinter, men han regner med at de snart må ta med seg den tre måneder gamle babyen ut mens Sør Bolig gjør ferdig resten av leilighete­n.

− Vi kan ikke bo her med et lite barn mens de skifter vinduer, maler og gjør alt det andre de har lovet, sier Plauborg.

HAR FÅTT NOK

Beboerne i leilighets­bygget har fått nok nå.

Det har også Kristiansa­nd kommune. Gjentatte tilsyn har avdek- ket flere lovbrudd og påfølgende lovnader fra Sør Bolig Eiendom AS. 12. og 16. mai besøkte kommunen boligene og fant flere avvik.

Sør Bolig skrev et langt svar tilbake og lovet bedring på 15 punkter.

Da kommunen på nytt sendte ut folk 6. juni mente de at ikke nok hadde skjedd.

UAVHENGIG KONTROLL

«Det er på bakgrunn av de funn som er avdekket, og deres tilbakemel­ding at kommunen nå varsler krav om uavhengig kontroll samt varsel om tilbaketre­kking av alle ansvarsret­ter», skriver kommunens saksbehand­ler Marius Raael.

Han gir følgende begrunnels­e: Ved tilsyn ble det avdekket feil som er å anse som en alvorlig overtredel­se: ▪ Feil i utførelsen som har vesentlig betydning for helse, miljø eller sikkerhet.

▪ Fravær av kvalitetss­ikring/ svikt i kvalitetss­ikringen

▪ Fravær av kontroll/svikt i kontrollen

▪ Unnlatelse av å følge opp pålegg om sikring: Det vises i den forbindels­e til at kommunen i ettertid har undersøkt hvorvidt det foreligger tilstrekke­lig sikring, men dette er ikke overholdt.

Kommunen peker blant annet på manglende sikring ved en svalgang i andre etasje, for dårlig bæring på terrasser, manglende tetning rundt ytterdør, rekkverk er bygd slik at barn lett kan klatre over, en trapp er for bratt, det skal være dårlig drenering og for dårlig brannsikri­ng.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? – Vi gledet oss. Det er et flott område med lekeplasse­r, fine turområder og badevann rett i nærheten. Men nå er det ikke noe hyggelig, sier Simon Plauborg, her utenfor leilighete­n han har kjøpt av Sør Bolig. Trappen bak ham må rives og alle vinduene...
FOTO: REIDAR KOLLSTAD – Vi gledet oss. Det er et flott område med lekeplasse­r, fine turområder og badevann rett i nærheten. Men nå er det ikke noe hyggelig, sier Simon Plauborg, her utenfor leilighete­n han har kjøpt av Sør Bolig. Trappen bak ham må rives og alle vinduene...
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Gresset gror gjennom terrassen til Simon Plauborg. – Det hadde ikke vært så farlig om alt annet var i orden. Nå blir det nok et irritasjon­smoment, sier han. Terrassen over har ikke god nok bæreevne, ifølge tømreren.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Gresset gror gjennom terrassen til Simon Plauborg. – Det hadde ikke vært så farlig om alt annet var i orden. Nå blir det nok et irritasjon­smoment, sier han. Terrassen over har ikke god nok bæreevne, ifølge tømreren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway